„ЦСКА, замисли се. Гриша Ганчев, замисли се. Ръководство, замисли се. Даже много сериозно.“

7 Dni Sport28.07.2023
ЦСКА - Сепси, Саша Илич

Феновете на ЦСКА приемат тежко загубите. Особено, когато те са в европейските клубни турнири. Защото отборът е марка там и се очаква да постига успехи. Постигна такива при това ръководство. Изигра много мачове, два пъти намери място в групова фаза. Снощи се случи най-лошото – ЦСКА беше надигран и победен с 2:0 на стадион „Българска армия“ от румънския Сепси. И така, „червените“ загубиха в Европа у дома за първи път от 18 години…

Че Сепси не е случаен отбор е ясно на всички. Няма как да е, когато печели два пъти поред Купата на Румъния и веднъж Суперкупата. Хората са изградили добър отбор, който беше изпратен с аплодисменти от публиката в Сектор „А“ на „Армията“ след края на срещата. Шапки долу пред тези момчета. А за ЦСКА е време за размисъл. За много сериозен размисъл. За да може този сезон да не бъде изгубен.

Ясно е, че няма как да бъдат правени трагедии при отпадане от Сепси. Това не е петно. Съперникът не е футболно джудже от малка футболна държава. Но боли. Боли много. Най-вече заради играта на ЦСКА и бездушието от страна на футболистите. Точно там – на голяма европейска сцена. Където трябва да дават максимума от възможностите си. Трябва да се покажат в най-добра светлина. Това за мачовете на истината. Предишните отбори на „червените“ се справяха и някои впечатляваха. Да, пак ще припомним мачовете с БАТЕ, Базел, Рома, Осиек, Пилзен… Много са. При това ръководство ЦСКА постигна успехи в евротурнирите.

Време е за размисъл. Треньорът Саша Илич да се замисли оправдава ли огромния кредит на доверие, който му се дава. Да помисли нормално ли е толкова често да сменя схемата на игра и как влияе това на неговите футболисти. Греши ли при избор на титулярен състав на някои постове. Греши ли с тактика, с време на смени, със самите смени… Изобщо, къде бърка в професията си начело на ЦСКА. И какво трябва да направи, за да може нещата да вървят. Защото, за мен не е нормално да си запазил отбора си от миналия сезон, да си надградил с класни попълнения и да изглеждаш по този начин в Европа.

Футболистите да се замислят какво направиха, по-скоро какво не направиха снощи. Да се плеснат по челата и да се сетят за кой отбор играят. Коя фланелка носят и коя емблема е на гърдите им. Да се огледат и да видят пълните трибуни с хора, които не спират да дават сърце и душа в подкрепа към ЦСКА от първата до последната минута. Че и след това… Хора, които обичат истински, прощават грешките, но искат в замяна да виждат играчи, които са раздават. Спорт е, както се печели, така и се губи. Но, винаги е така, особено за голям отбор като ЦСКА, трябва като падаш, да падаш прав. Да си се раздал. Да си показал дух и воля. Да си смел! ЦСКА вчера не беше никак смел…

Много, ама много сериозно да се замисли Иван Турицов. За играта си и за постъпката си след мача. На „Армията“ са били освирквани футболни фигури като Христо Стоичков и Любослав Пенев. Помним драмите с Димитър Бербатов. Недопустимо е да тръгнеш срещу публиката, да репликираш, да размахваш пръсти и дори да искаш саморазправа. Турицов бързо се извини в една от социалните мрежи, ама не става всеки път с едно „Извинете ме, не бях прав“ във „Фейсбук“. Феновете застанаха зад него и го подкрепиха в най-трудния момент, когато изпусна дузпата в предпоследния кръг от миналото първенство. Сега той им отвърна по този начин… Ясно е, хора сме. Иван е човек и емоциите не са му чужди. Реагирал е импулсивно, но дано е осъзнал каква глупост направи и това не се повтаря. Не е лош футболист, добър човек е. Но трябва да владее нервите и емоциите си. Да бъде лидер на терена и извън него, след като носи капитанската лента на ЦСКА.

Едва в началото на сезона сме. Да, ЦСКА загуби точки още на старта, и то срещу Хебър. Да, ЦСКА победи трудно с 1:0 Крумовград. За да дойдем до фиаското снощи. Сега в Румъния ще е нужно чудо. Трагедии не трябва да се правят. Веднъж завинаги да се вземат поуки от стари грешки и те да не се повтарят. За да може болката на фенове и ръководство да се превърне в радост към края на кампанията.

Замислете се, ЦСКА! Замислете се…

Автор: Ангел Домусчиев / „Топспорт“

Оригинално заглавие: „В ЦСКА е време много сериозно да се замислят“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ