Анатоли Нанков: ЦСКА ще отстрани Сепси

7 Dni Sport27.07.2023
ЦСКА - Царско село, Анатоли Нанков, Стоян Колев

Бившият капитан на ЦСКА Анатоли Нанков дълги години работи на „Българска армия“ като част от екипа на Стойчо Младенов. В момента той е наставник на втородивизионния Струмска слава, но продължава да следи случващото се в клуба на сърцето му. Нанков се съгласи да говори пред „Тема Спорт“, като сподели мнението си за селекцията на червените, очакванията от предстоящите битки с носителя на Купата на Румъния Сепси в Лигата на конференциите, както и шансовете на тима да спечели титлата в България. Ето какво каза Нанков.

Г-н Нанков, нов шампионат, нова надежда за титла на ЦСКА. Доколко готови влизат армейците в шампионата?

– Имаше много малко време за подготовка и със сигурност отборът не е напълно готов във физическо отношение. От друга страна, бе направена и сериозна селекция, но новите играчи, макар и със сериозни визитки и качества, все още не са се вписали в състава и ще им е нужно малко време. Въпреки това според мен ЦСКА повиши класата и ще потърси това надграждане, за да компенсира малкото, което не стигна през миналия сезон, за да бъде детрониран Лудогорец.

За първи път настоящото клубно ръководство вади толкова сериозни трансферни суми. Как оценявате селекцията и след като има едно правило, че качеството струва пари, то гарантирано ли е повишаването на класата на отбора?

– Винаги е по-добре, когато не се разчита само на свободни агенти, а платените трансферни суми се увеличават, но не изключват риска от грешки. Много важно е как и кога новите футболисти ще се адаптират, дали ще свикнат с живота в чужда страна, дали ще има химия с треньора, съотборниците… Факторите са много и това, че са платени пари за тях, не гарантира, че всичко ще е наред.

Кое е името от новите попълнения, което ви впечатлява най-много?

– Като визитки всичките изглеждат много добре. Асприля е познат в България, има футболист, който преди няколко месеца е играл на световното първенство, нападател, който се е утвърдил във френската Лига 2, национален състезател… Но аз не искам да си вадя заключения само от това, което чета за тях, или как са се представяли в предишните си отбори. Все още не мога да добия представа за тези футболисти с изявите им в ЦСКА и затова предпочитам да изчакам.

Къде според вас трябва да надгради още ЦСКА?

– Отсъствието на трайно контузения Юрген Матей оказва влияние и смятам, че ще е много хубаво, ако бъде привлечен качествен централен защитник.

В тази връзка – стана ясно, че в ЦСКА са коментирали името на вашия племенник Валентин Антов. Възможен ли е подобен трансфер?

– Според мен такъв трансфер е невъзможен. Вальо направи крачката към европейския футбол. За него Монца плати сериозна сума и не вярвам, че той може на този етап да дойде отново в ЦСКА, колкото и да ми се иска.

Фалстартът срещу Хебър може ли да се окаже решаващ?

– Не. Видяхте, че и Лудогорец тръгна зле със загуба от Крумовград. Прекалено рано е за подобни изводи. Много важно е как тези отбори ще съчетаят вътрешното първенство с двубоите в Европа. Сега те отлагат мачовете си, но в края на есента това може да натежи и тогава ще се види истинската дълбочина в съставите им и дали са способни да се справят с предизвикателствата.

Одобрявате ли отлагането на мачове?

– Аз лично не. В началото на сезона, когато е нужно сработване и трупане на игрова практика, това за мен не е добро решение. Вече казах, че в края на есента сгъстеният цикъл ще започне да тежи. Много важно е да се разпределят правилно силите и да има достатъчно ширина, класа и възможности за ротации, защото при последния ни престой в ЦСКА през есента ние изиграхме 33 мача, а това е наистина много.

Лудогорец и ФК ЦСКА 1948 София сякаш ще са основните претенденти за титлата заедно с ЦСКА. Кой от тези три отбора притежава най-голяма ширина и потенциал според вас?

– И трите отбора направиха мащабни селекции и потърсиха сериозно повишаване на класата. Според мен битката ще е по-оспорвана от миналата година. Надявам се ЦСКА да успее да вземе това, което изпусна за секунди през миналия сезон.

Предстои мач със Сепси. Какви са вашите очаквания?

– Със Сепси сме се срещали няколко пъти, дори когато работехме в Казахстан. Не познавам добре селекцията им от настоящата година, но те не притежават класата на Клуж и ФКСБ. Нямат самочувствието и излъчването на гранд. Смятам, че ЦСКА ще продължи. Ние имаме доста по-големи традиции и европейска харизма.

Все пак говорим за носителя на Купата и Суперкупата на Румъния и евентуално отпадане на ЦСКА няма да е кой знае каква сензация, но може ли да се правят трагедии, ако се стигне до такова, и няма ли да е по-добре, ако армейците се съсредоточат само във вътрешното първенство и преследване на титлата?

– Отпадане от Сепси не ми минава през главата, макар да говорим за тежък жребий и носителя на Купата на Румъния. Не вярвам, че някой на „Българска армия“ ще се откаже лесно от шанса да се атакува груповата фаза в евротурнирите. ЦСКА притежава това ДНК и манталитета на евробоец и подобна мисъл е недопустима и еретична. Надявам се армейците да могат да зарадват всички нас с добри игри на всички фронтове.

Доколко е плюс за ЦСКА това, че Саша Илич получи доверие да продължи да работи?

– Това бе най-правилното и добро решение. Илич показа, че може да контролира процесите и да води този отбор. Един треньор се нуждае от поне две години, за да развие идеите си, да изгради стила, да опознае докрай обстановката, да направи отбор по свой вкус и според своите виждания. Илич показа, че е достоен за това, притежава необходимите качества и поздравявам ръководството за решението да му гласува доверие и да му даде шанс да доразвие и завърши започнатото. Никой не печели от постоянна смяна на треньорите.

Вие направихте почти немислимото и през миналата кампания успяхте да спасите от изпадане Струмска слава. Какви са целите и амбициите ви през настоящата кампания с тима от Радомир?

– Искам да се задържим в златната среда, за да играем освободено и без напрежение и страх от изпадане. Целта ми е да радваме публиката в този малък град и ще бъда много щастлив, ако успеем да развием някои от младите ни играчи, за да им дадем път към елита.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ