Мишо Александров и Ивайло Петков също ще играят в „Мача на Надеждата“

7 Dni Sport26.07.2023
Михаил Александров

Българският отбор за „Мача на Надеждата“ се подсили сериозно за сблъсъка със световните звезди на 6 септември на стадион „Васил Левски“, който се организира от фондация „Стилиян Петров“. В него се включват Михаил Александров и спортно-техническият директор на „Арда“ Ивайло Петков.

Михаил Александров е роден на 11 юни 1989 г. в София. Започва да тренира в ЦСКА, като през 2007 г. записва и три мача в първия отбор едва 17-годишен. Привлича вниманието на „Ливърпул“ и дори има предварителен договор с клуба, но няма как да изкара работна виза за Острова. Така се озовава в „Борусия“ (Дортмунд). Там играе за юношите и втория отбор. Прави тренировки и с първия тим при Юрген Клоп.

Завръща се в България през есента на 2010 г. и записва 11 мача в елита с „Академик“ (София).

През следващото лято е привлечен в „Лудогорец“, който още е във втора дивизия. С разградчани записва 107 двубоя в елита, става четири пъти шампион, печели две купи и две суперкупи. През зимната пауза на 2016 г. преминава в „Легия“ (Варшава), а след това два сезона е в руския „Арсенал“ (Тула). На 2 септември 2019 г. се прибира в България и играе за „Арда“. Последният му отбор е „Славия“, като слага край на кариерата си на 1 юли 2021 г. заради постоянни контузии.

В националния отбор има 21 мача и 3 гола.

Ивайло Петков е роден на 24 март 1976 г. в Долни Дъбник. Кариерата му започва от плевенския „Спартак“. През 1997 г. преминава в „Литекс“, като печели шампионската титла през 1998 г. Следват 160 мача за турския „Истанбулспор“. Подписва с „Фенербахче“ и е шампион на Турция за 2004 г. Отива в руския „Кубан“ (Краснодар), но след един сезон се връща в Турция, за да облече екипа на „Анкарагюджю“. Идва втори период в „Кубан“, когато носи и капитанската лента на отбора. Завръща се в България през януари 2009 г. и отново облича екипа на „Литекс“. Идват две шампионски титли през 2010 и 2011 г., купа на България през 2009 г. и суперкупа през 2010 г. Слага край на кариерата си през лятото на 2011 г.

В националния отбор Ивайло Петков има 63 мача и 3 гола. В състава е за световното във Франция през 1998 г. (записва 2 мача) и европейското през 2004 г. в Португалия (отново 2 срещи).

След края на кариерата си започва да работи като футболен мениджър, а след това като спортно-технически директор в „Дунав“, „Левски“, а в момента – в „Арда“.

Александров и Ивайло Петков се присъединяват към Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков, Христо Йовов, Валери Божинов, Илия Груев, Радостин Кишишев, Красимир Балъков, Илиан Илиев, Здравко Здравков, Илиян Стоянов, Димитър Иванков и Росен Кирилов в отбора на Димитър Димитров-Херо.

От световните звезди, които ще са водени от Мартин О’Нийл до момента участие са потвърдили Гари Кейхил, Максуел, Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия, Неманя Видич, Джо Коул, Шей Гивън, Стюърт Даунинг, Ашли Йънг, Ричард Дън, Джеймс Колинс и Коло Туре.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ