Война в столичния ОС: ДеБъ нападна ГЕРБ, че помага на ЦСКА да вдигне нов стадион

7 Dni Sport11.07.2023
Пресконференция на ЦСКА, Стадион "Българска армия",

Визата за проектиране и проект за реконструкция на стадион „Българска армия“ чака одобрение от две министерства. Във вторник след час и половина спорове комисията по околна среда в Столичният общински съвет даде положително становище за отсичането на 75 дървета в Борисовата градина и залесяването на 298 фиданки.

В момента се чака ново становище от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) и от Министерството на културата. Причината е, че Борисовата градина, в която се намира стадионът, е паметник на градинското и парково изкуство. От института вече веднъж са върнали визата с 10 забележи, съобщава 24chasa.bg.

Одобрение се чака и от Министерството на околната среда и регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Те пък трябва да преценят дали е нужна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Визата за проектиране и проектът вече са съгласувани и одобрени от автора на устройствения план на Борисовата градина арх. Атанас Ковачев.

Във вторник комисията по околна среда разгледа
„Информация относно експертна оценка и геодезическо заснемане на растителността в парк „Борисова градина“. В нея е посочено, че заснети 527 дървета, които попадат в обхвата на реконструкцията на ремонта. Тяхната възраст е между 10 и 100 г. В първоначалният план се засягат 95 дървета и е предвидена компенсацията с 298 фиданки. От НАГ обаче са пратили списък за спасяването на още дървета и в окончателният вариант на инвеститорите ще бъдат отсечени общо 75 дървета.

Какви видове ще са новите 298 фиданки и къде ще се поставят ще е ясно с предвидения паркоустройствен план.

Проектът предвижда на мястото на построения през 1965 г. „Българска армия“ с капацитет за 22 000 зрители трябва да се появи изцяло нов стадион с капацитет от 16 000 седящи места. По план той няма да излиза от границите на сегашната „чаша“, а инвеститорите имат намерение да върнат около 40 дка от настоящия спортен комплекс към парковата среда чрез изграждане на нова алейна мрежа пред централния сектор А.
Архитектът на проекта – Цветан Петров обясни, че целта винаги е била само една – „да допринесем за развитието на зоната и да оправим дефицитите на средата“. Те не искали да махат дърветата, но това се налагало заради евакуация при евентуална рискова ситуация.

Той още веднъж обясни, че стадиона няма да има паркинг, в Борисова градина могат да влизат само специализирани автомобили.

От ДБ обвиниха ГЕРБ, че бързат с процедурата заради предстоящите избори и любовта на червените фенове.

В документите имам писмо от НИНКН, което се казва, че са направени изключителни съществени забележки и проектът е върнат за нередности, които ако до 10 дни не се поправят процедурата се прекратява. Би следвало процедурата към момента да е прекратена, обясни Марта Георгиева от ДБ. Колегата ѝ – Иво Божков също нахока проекта.

Процедурата се спазва стриктно, увери арх. Петров. И бе категоричен, е тя е в НИНКН и подлежи на съгласуване.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ