„Веднага Ви казвам единствената причина пореди, която Григор Димитров мачка по този начин на Уимбълдън“

7 Dni Sport10.07.2023
Григор Димитров,

Григор Димитров показва великолепен тенис на Уимбълдън и тази вечер ще се бори за място на 1/4-финалите. Това бе и причината от АТР да публикуват специален материал за него, в който се опитват да надникнат в ежедневието на българина с помощта на треньора му Дани Валверду.

Според тях ключът към успеха се крие в простотата и еднообразието. Един обикновен ден за Григор и екипа му започва със събуждане около 07:30-08:00 часа и закуска. В 9:30-10:00 е време за тренировка и подготовка за предстоящия двубой. Следва прибиране в наетата от Димитров вила в селото на Уимбълдън и гледане на останалите мачове по телевизията.

„Пускаме тенис на големия екран в стаята за кино и всички си почиваме. За щастие, тази седмица разполагаме с готвач у дома, така че вечерята е сервирана в 19:30 часа и около 21:30 вече всички са по стаите си. Всеки ден изглежда по същия начин като предходния. Опитваме се да поддържаме нещата възможно най-спокойни и последователни“, разказва Валверду.

Когато венецуелският специалист и първата ни ракета решават да подновят сътрудничеството си по-рано този сезон, двамата си поставят за цел да се концентрират върху следването на един прост тактически план: поемане на контрол в разиграванията посредством сервиса и форхенда, след което често използване на подсечени удари – план, към който трябва да се придържат независимо от случващото се.

„Целият екип постигнахме единодушие относно стила на игра, който ще опитаме да приложим без значение дали Григор се намира във водеща или в губеща позиция, нито пък как играе неговият опонент. Просто се придържаме към тази стратегия. С Джейми Делгадо изградихме този план, след което искахме да се уверим, че и Григор споделя нашето мнение.

В момента той бавно намира тениса, който е играл в миналото. Може би през последните няколко години не бе много наясно с това какъв трябва да е планът му за игра, за да може не просто да печели мачове, но и да побеждава най-добрите играчи в Тура. При останалите тенисисти е различно, но при Григор най-важното нещо е неговата игра и това какво прави той в своята половина от корта независимо от съперника. Димитров има две ясно изразени силни страни и това са неговият сервис и форхенд. Затова трябва да ги използва възможно най-много.

През последните месеци работихме усилено върху точността на сервиса и ефективността на началния удар, като също така обсъдихме кои са най-правилните моменти да поеме инициативата в разиграването чрез форхенда. На трето място идва разнообразието от бекхенд страната. Използването на слайс му дава възможността да играе толкова вариативно, което не се среща никак често в наши дни и което може да разколебае много от играчите. Ако Григор успее да се фокусира върху тези три аспекта, то смятам, че планът му за игра ще бъде доста прост“, обяснява Валверду.

Именно с венецуелския треньор Григор постигна най-големите успехи в кариерата си, а настоящият сезон е поредното доказателство колко успешно е всъщност сътрудничеството между двамата. Поради тази причина не е изненада, че българският тенисист има пълно доверие в своя наставник.

„Винаги съм искал да давам най-доброто от себе си във всеки свой мач, но в един момент от кариерата си почувствах, че искам да постигна нещо още по-голямо. Събирането на целия екип беше вълнуващо за мен. Смятам, че сме намерили правилната формула за успех заедно с Дани, Джейми и всички останали, които помагат по възможно най-добрия начин. Дори когато Дани не беше мой наставник, ние продължихме да поддържаме връзка, близки приятели сме. Така че просто продължихме оттам, където спряхме. Всъщност беше много плавен преход за всички нас“, споделя най-добрият ни тенисист“, откровен е Григор.

Автор: „Тенис.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ