Гордей се България, Григор Димитов даде урок на Шо на Уимбълдън, безкомпромисна победа

7 Dni Sport05.07.2023
Григор Димитров,

Първата ни ракета Григор Димитров изнесе същински тенис мастърклас в откриващия си двубой на тазгодишния Уимбълдън и се поздрави с успех на старта в турнира. Най-добрият ни тенисист, който е бивш полуфиналист в All England Club, се изправи срещу напълно непознат съперник в лицето на квалификанта Шо Шимабукуро, дебютиращ в основната схема на Голям шлем, като българинът с представянето си доказа, че се намира в оптималната си спортна форма и се нуждаеше от само час и 14 минути игра, за да запише първата си победа върху „свещената трева“ при настоящото си участие – 6:1 6:2 6:1.

По този начин Гришо, който заради проливния дъжд в Лондон трябваше да изчака близо 24 часа за началото на сблъсъка си, си подпечата класирането за втория кръг на Уимбълдън и в случай че метеорологичните условия позволяват да се играе тенис, то още утре родният ни представител ще се завърне на корта. Следващият съперник на 21-вия поставен в схемата ще бъде излъчен по-късно днес в срещата между Иля Ивашка и Федерико Кория.

Бившият номер три спечели жребия и избра да даде начало на двубоя на собствен сервис, като в откриващите няколко разигравания видимо се нуждаеше от няколко минути за адаптация, допускайки три непредизвикани грешки, което доведе до ситуация 15:40, но именно под напрежение Гришо демонстрира блясъка на подаването си и отрази двата брейкбола пред противника. Същевременно японецът с играта си загатна, че няма особено желание да се надлъгва от основната линия с най-добрия ни тенисист и придаваше сериозна агресия на отиграванията си, благодарение на което пласираше печеливши удари и паритетът цареше на корта.

Още с отминаването на първата почивка обаче действията на световния номер 162, изискващи немалка доза риск в завършващата фаза на неговите атаки, доведоха до неточностите в представянето и Димитров не чакаше втора покана, като мигновено вдигна оборотите и засвидетелства класата си офанзивния вал на играта, разминавайки Шимабукуро в близост до мрежата с впечатляващ бекхенд, за да реализира пробив. Оттам насетне българинът пое изцяло контрол над случващото се на корта и все по-уверено поразяваше половината на квалификанта със своите печеливши комбинации, като скоропостижно за втори път отмъкна началния му удар и макар в този момент дъждът в английската столица да се завърна, преустановявайки срещата за близо час, то Григор остана все така концентриран след подновяването на мача и записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част азиатецът показа, че сервисът му не е за подценяване и в дебютното си подаване излезе напред с 40:0, ала в следващите няколко минути сънародникът ни взе всичко в свои ръце при размените от основната линия и влезе в серия от страхотни форхенд уинъри, която го отведе до пробив и шести пореден гейм в актива му. Застанал на начален удар да затвърди аванса си, първата ни ракета бе възпрян от внезапната поява на корта на двама протестиращи, които разхвърляха пъзели и конфети по настилката, правейки я негодна за игра и докато децата се заемат с почистването на тревата, то дъждът над All England Club се завърна и срещата отново бе преустановена.

Подобно на по-рано в хода на двубоя, паузата траеше в рамките на около един астрономически час, като след завръщането си на корта първата ни ракета продължи да сервира на висота, свеждайки до минимум шансовете пред съперника си на ретур. Именно видимата разлика в класите караше Шимабукуро да бъде по-припрян в действията си и грешките в играта му постепенно започнаха да се увеличават необратимо, докато 21-вият поставен със завидно самочувствие трупаше дивиденти в атакуващ план и със завидно самочувствие дублира преднината си в резултата, за да се доближи на само един сет разстояние от крайния успех.

С настъпването на третата част сънародникът ни уверено продължи наказателната си акция и честите грешки от ракетата на японеца работеха единствено в полза на Димитров, който бе клиничен пред възможностите си за пробив и на бърза ръка се сдоби с предимство в статуквото. Открил желаната разлика по пътя си към победата, българинът допусна известен спад в своето равнище, бъркайки последователно рутинни топки в центъра на полето, с което предостави две точки на световния номер 162 за подновяване на паритета.

Реакцията на световния номер 24 към кризисната ситуация при 15:40 обаче се оказа напълно присъща за играч от неговия ранг и той пласира едни от най-добрите си начални удари за мача именно в тези минути, като отстоя аванса си и светкавично използва придобития импулс в представянето си, за да пробие отново сервиса на унилия си колега, чието разочарование бе изписано ясно по лицето му. Григор пък от своя страна остана фокусиран единствено над своя тенис и продължи да ни предоставя фамозни изпълнения, когато избере са атакува, с което официализира триумфа си още при начален удар на японеца.

Автор: „Тенис.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ