Гордей се България, момента, в който Григор Димитров бе на върха на света, а Роджър Федерер в коленете му

7 Dni Sport29.06.2023
Screenshot 2023-06-29 at 16.27.42

Най-успешният български тенисист Григор Димитров може да се похвали с три полуфинала на турнири от Големия шлем. Последният случай, в който Гришо стига на крачка от финала, бе през 2019 година. Тогава българинът намира място на полуфиналите след невероятен 5-сетов обрат срещу швейцарската легенда Роджър Федерер.

Дупката, в която бе изпаднал Григор Димитров

Григор влезе на US Open 2019 без големи очаквания, след като не се намираше в добра форма и бе едва 79-ти в света. По-късно той признава, че е „прегорял“, като е бил в много тежък момент от кариерата и живота си. Той се е чувствал уморен и не е имал желанието да се състезава, но Андре Агаси успява да му върне мотивацията.

Ролята на Агаси се оказва ключова и за Откритото първенство на САЩ. Липсата на големи очаквания към Григор направи играта на българина много по-освободена: и той сътвори един от най-силните мачове в кариерата си срещу тенисиста, с когото винаги са го сравнявали, за добро или за лошо – Федерер.

Единствената победа на Григор Димитров над Федерер

В четвъртфиналния сблъсък Роджър Федерер на два пъти повежда със сет в резултата, но Григор успява да го обърне от 1:2 до 3:2, за да запише първата си и единствена победа над швейцареца. След мача българинът признава, че в последния пети сет е бил толкова завладян от емоциите, че дори не е знаел какъв е резултатът.

На полуфиналите българинът се изправи срещу „осакатения“ Даниил Медведев, за когото в този анализ посочихме защо може да се окаже по-голямо изпитание за Григор от Федерер. Макар и в лошо физическо състояние, руснакът успя да победи Гришо и да стигне до финала, където вече отстъпи на Рафаел Надал.

Автор: „Актуално.ком“

Снимка: Официален Инстаграм на Григор Димитров


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ