Труден път чака националния отбор на България към Мондиал 2026

7 Dni Sport29.06.2023
Литва - България, Отбор

УЕФА реши какъв да бъде квалификационният път на отборите, влизащи под нейната егида, които ще се борят за класиране на Световното първенство през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико.

Мондиалът след 3 години ще бъде първият, на който ще участват не 32, а 48 отбора и затова квалификациите за него се променят, като тези промени засягат и България, който прави най-големия си успех именно в САЩ на Световното през 1994 г., когато завършваме на четвърто място.

На предстоящия Мондиал отборите от Европа ще разполагат с 16 квоти, след като до този момент имаха 13.

Квалификациите в зона „Европа“ ще започнат през март 2025 г. с групова фаза, която ще завърши 8 месеца по-късно. В тези квалификации отборите ще бъдат разпределени в 12 групи от по 4 или 5 отбора, като победителите в тях се класират директно за Световното.

Останалите четири визи за Световното ще бъдат взети посредством плейофи. В тях ще участват 12-те втори отбора в групите и най-добрите 4 отбора от изданието на Лигата на нациите през сезон 2024/2025 г., които не са финиширали на първо или второ място в квалификациите.

Тези 16 отбора ще съставят 8 двойки, като победителите от тях ще образуват 4 двойки, като всеки от спечелилите тези 4 мача ще пътува за Световното през 2026 г.

Квалификационният формат „12+4“ все още не е потвърден от ФИФА, но от УЕФА съобщиха официално, че именно това ще бъде предложението от централата в Нион към централата на ФИФА в Цюрих.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ