Багата се завръща в октагона на 1 юли срещу корав молдовец

7 Dni Sport27.06.2023
Благой Иванов - Багата,

Единственият български боец в най-престижната и най-голяма ММА организация в света UFC Благой Иванов ще проведе следващата си битка на 1 юли (около 23 часа) в Лас Вегас.

Багата ще се изправи срещу изключително опасния молдовец Александър Романов в първи двубой от прелимите на галавечерта UFC Fight Night, чиято главна битка е Шон Стрикланд срещу Абус Магомедов.

Благой е със статистика от 19 победи и 5 поражения в ММА, като 6 от победите му са с нокаут, 6 са със събмишън, а в 8 от случаите е приключвал противниците си още в първия рунд.

Багата вече направи цели седем битки в октагона на UFC, като дебютът му беше срещу бившия шампион в тежка категория и една от легендите на смесените бойни изкуства Жуниор дос Сантос на 14 юли 2018-а. Иванов вече има 3 победи и 4 загуби в UFC, като всичките му мачове са продължавали в пълното си времетраене.

Кой всъщност е следващият му противник Александър Романов?

Молдовецът е 14-ти в ранглистата на претендентите в тежка категория, а Багата е 15-и. Прозвището на боеца от град Кормат е Кинг Конг, като той доскоро имаше перфектна статистика от 16 победи и 0 загуби, но в последните си две срещи през август 2022-ра срещу Марчин Тибура и преди три месеца и половина срещу Александър Волков допусна поражения.

Особено срещу Тибура Романов се почувства ощетен от съдийското решение да му присъдят загуба с 1-2 гласа, при положение че първият рунд е отсъден 10-8 в негова полза. Някъде след този двубой треньорът на Романов е заминал за Русия, за да започне служба на пълен работен ден, което е провокирало Александър да намери изцяло нов екип.

Самият Романов е говорил пред сайта на UFC за тоталната промяна след първата загуба в кариерата му и как голяма част от обкръжението му го е напуснала, за да му покаже кой истински държи на него. Изцяло различният метод на тренировки и лагер преди двубой обаче не помогнаха на молдовеца да се справи с Волков, а сега UFC му дава нов шанс в лицето на Багата да покаже, че е стойностна част от елита.

От UFC преди няколко месеца определяха Романов за водача на новата вълна в тежка категория, но очевидно двете му поредни поражения спряха устрема и хайпа. Все пак, никой не може да отрече разнообразието в уменията на молдвеца и факта, че той няма едно предпочитано изкуство и се стреми да бъде винаги вариативен.

Багата пък тренира с Александър Волков в подготовката си за този дуел, който е един от последните му от настоящия контракт с UFC. Румен Димитров и Стоян Саладинов се обединиха наскоро около мнението, че българинът е по-класният боец в стойка и ще трябва да доминира в това отношение, докато Романов ще се стреми да го събори.

На 1 юли в 23 часа започват прелимите на UFC Fight Night в Лас Вегас и Багата срещу Романов е първата битка. Основната карта е от 02:00 след полунощ, като главното събитие е Шон Стрикланд срещу Абус Магомедов.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ