Стабилната защита на ЦСКА и израстването на Християн Петров

7 Dni Sport27.06.2023
ЦСКА - Локомотив Пловдив, Християн Петров

Фенският сайт fccska.com направи много добър анализ на отбора на ЦСКА за изминалия сезон. След като вчера ви представихме частта за вратарите, днес е ред на защитата.

Тибо Вион – 42 изиграни мача – лидер по този показател (34 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите); 3172 изиграни минути (2550 минути за първенство, 194 за купата на България, 428 за Лига на конференциите); 9 асистенции – лидер по този показател (8 за първенство, 1 за Лига на конференциите); 11 жълти картона (9 картона за първенство, 2 за Лига на конференциите); 14 изиграни мача с 855 изиграни минути с 1 гол, 3 асистенции, 1 червен и 3 жълти картона. Средна оценка – 8.00.

Французинът направи добър сезон, в който е рекрдьор по мачове за тима, като това донякъде е следствие на факта, че може да играе на огромен брой постове по терена. Изяви се като десен и ляв бек, десен и ляв уинг-бек (според нас, любимата му позиция), дефанзивен и дори атакуващ полузащитник. Раздава се на 100% на всяка една от тях, като гори в играта, нещо, за което често получава и жълти картони. Отличен подавач – най-голям брой асистенции в тима, за което помага и факта, че бие голяма част от статичните положения на тима. Огромно сърце и много енергия.

Юрген Матай – 33 изиграни мача (26 мача за първенство, 2 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 3183 изиграни минути (2462 минути за първенство, 235 за купа на България, 486 за Лига на конференциите); 2 гола (1 гол за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 4 асистенции за първенство; 13 жълти картона – споделен антилидер по този показател (10 картона за първенство, 1 за купа на България, 2 за Лига на конференциите); 10 изиграни мача с 538 изиграни минути с 2 жълти картона в контролни срещи. Средна оценка – 8.36.

Капитанът на тима игра като дясностоящ централен защитник както в схема с двама, а също в схема с трима в защита. Във втория тип схема се затруднява значително повече, защото трябва да се надиграва с по-бързите крила на противника, това е и причината да си служи с повече нарушения и да получава доста жълти картони. Имаше някои физически проблеми през сезона, но се видя, че е надежден играч с потенциал и безспорен авторитет, един от лидерите в съблекалнята ни. Не бива и не трябва да получава обвинения за изтървана дузпа във важен момент. В момента, в който бе използван като централен защитник в схема с трима показа колко уверен се чувства там и пак започна да помага с дълги и точни подавания.

Иван Турицов – 33 изиграни мача (27 мача за първенство, 1 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 2779 изиграни минути (2153 минути за първенство, 138 за купата на България, 488 за Лига на конференциите); 6 гола (5 гола за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 3 асистенции за първенство; 6 жълти картона (4 за първенство, 2 за Лига на конференциите); 2 червени картона за първенство – споделен антилидер по този показател; 9 изиграни мача с 482 изиграни минути с 1 гол, 1 жълт картон. Средна оценка – 8.00.

Вицекапитан на тима и един от лидерите ни. Започна да играе като десен бек, след това игра няколко мача като дясностоящ централен защитник, след което се наложи на позицията на десен уинг-бек. С голямо желание и много хъс влиза във всеки мач и всяка битка на терена. Наложи се успешно като изпълнител на дузпите в тима, никой не може и не трябва да го обвинява за пропуснатата дузпа в мача с ФК 1948 София в предпоследния ни мач. Това, за което, трябва обаче да помисли са червените картони, във втория случай със сигурност можеше да си го спести. Наложи се и като национален състезател, още един позитив.

Християн Петров – 31 изиграни мача (26 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 3 мача за Лига на конференциите); 2930 изиграни минути (2471 минути за първенство, 162 за купата на България, 297 за Лига на конференциите); 1 асистенция за първенство; 6 жълти картона (5 картона за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 червен картон за първенство; 11 изиграни мача с 690 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 7.73.

Младокът е приятната изненада на сезона, още по-сладко е, че тя носи българско име. Игра като лявостоящ централен защитник и в схема с двама, и в схема с трима в защита, а записа и няколко минути през сезона като ляв уинг-бек. Във втората позиция е изключително уверен и спокоен, позиционира и действа добре в защитен план, а на няколко пъти показа, че би могъл и по италиански образец да тръгне да помага в нападението, нещо, което ще прави още повече, когато натрупа малко рутина и смелост с мачовете. В допълнение успя да дебютира за националния отбор на България и записа два мача, всички предпоставки за израстване са налице.

Брадли де Нойер – 27 изиграни мача (21 мача за първенство, 2 за купата на България, 4 за Лига на конференциите); 2402 изиграни минути (1868 минути за първенство, 194 за купата на България, 340 за Лига на конференциите); 2 гола за първенство; 3 асистенции за първенство; 8 жълти картона (7 картона за първенство, 1 за купата на България); 2 червени картона – споделен антилидер по този показател (1 за първенство, 1 за Лига на конференциите); 11 изиграни мача с 574 изиграни минути с 1 гол в контролни срещи. Средна оценка – 7.18.

Смесени чувства след първия сезон на нидерландеца, който игра като ляв бек и като ляв уинг-бек. Позитивите му са главно в помощта, която оказва на нападението по левия фланг, бърз и експлозивен, притежава силен и плътен удар, оформи добро разбирателство с Линдсет и Назон в някои мачове. Негативите са свързани с повече пропуски в защитен план, лесно изкарани жълти и червени картони, а и има какво да тренира в центриранията от фланга. Имаше един неприятен момент, в който се скара люто с Шопов във важен момент, след което започна да намира по -малко място в първия състав, а след това дойде и отвратителна контузия, която ще го извади от старта на първенството.

Мено Кох – 25 изиграни мача (18 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 1760 изиграни минути (1112 минути за първенство, 160 за купата на България, 488 за Лига на конференциите); 3 гола за първенство; 1 асистенция за Лига на конференциите; 6 жълти картона (4 картона за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 10 изиграни мача с 640 изиграни минути с 1 гол, 1 асистенция, 4 жълти картона в контролни срещи. Средна оценка – 7.45.

Втората нидерландска кула игра като дясностоящ централен защитник както в схема с двама, така и в схема с трима в защита. В края на първенството записа и няколко мача като централен защитник в схема с трима. Показа отлична игра в първия и третия случай, тогава когато е десен централен защитник в схема с трима среща трудности при игра срещу бързи крила. Има добра игра с глава, както в защита, така и в нападение. Проблем бяха и неговите здравословни проблеми в началото на сезона. Заговори се, че е подписал нов договор, надяваме се на силен следващ сезон.

Енес Махмутович – 20 изиграни мача (18 мача за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 1619 изиграни минути (1444 минути за първенство, 75 за купата на България, 100 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 6 жълти картона (5 картона за първенство, 1 за Лига на конференциите); 9 изиграни мача с 422 изиграни минути с 1 жълт картон в контролни срещи. Средна оценка – 7.55.

Дойде в края на миналия сезон и не успя да запише минути. В началото на този сезон игра като дясно централен защитник в схема с двама, а след това и в схема с трима. В последната позиция намери себе си и заигра много по-сигурно, а в края на пролетния полусезон направи най-добро впечатление от всички на тази позиция. Покриваше добре, пресираше понякога в центъра на терена и като цяло спечели битки срещу едни от най-пробивните крила в първенството. В края на сезона показа лице, което спокойно може да надгради в следващия сезон.

Асен Дончев – 9 изиграни мача (7 мача за първенство, 2 за Лига на конференциите); 407 изиграни минути (277 минути за първенство, 130 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 1 жълт картон за първенство; 7 изиграни мача в контролни срещи с 315 изиграни минути и 1 асистенция. Средна оценка – 6.18.

Младият флангови футболист захапа получения шанс в началото на сезона, когато игра главно като десен бек, в една от срещите бе и крило. Понрави се с много желание и хъс, енергия и себераздаване, като дори отбеляза дебютен победен гол в мач срещу Черно море Варна. След това последва дълга контузия, а след завръщането си изигра само няколко минути за първия тим и 4 мача с 373 минути и 1 жълт картон за втория тим на ЦСКА. Щеше да бъде интересно да го видим в ролята на уинг-бек, но се надяваме следващия сезон да е неговия.

Галин Минков – 5 изиграни мача (3 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 351 изиграни минути (167 минути за първенство, 138 за купата на България, 46 за Лига на конференциите); 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 за купата на България); 16 изиграни мача с 893 изиграни минути с 1 асистенция и 3 жълти картона. Средна оценка – 5.67.

Дебют за него след завръщането му в ЦСКА, игра малко като бек и уинг-бек. Много повече минути записа в контролни срещи, като е лидер на тима по този показател. И той беше в лазарета през пролетния полусезон. В малкото си мачове не блестеше, но свърши работата си на терена. Ще бъдем по-скоро учудени, ако остане в ЦСКА.

Александър Бучков – 2 изиграни мача за купата на България; 64 изиграни минути за купата на България; 2 изиграни мача със 127 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 5.33.

И той започна сезона с много тежка контузия. Появи се в игра в края на есенния полусезон, показа обичайната за себе си игра с много хъс, желание и себераздаване. Към това добави 2 мача със 186 минути за втория тим също през есента. В началото на януари бе даден под наем в Литекс Ловеч като се представи много добре записвайки 17 мача с 1427 минути, 2 гола и 2 асистенции.

Росен Маринов – 1 изигран мач за купата на България; 35 изиграни минути за купата на България; 2 изиграни мача със 136 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 5.57.

Млад централен защитник с отлични физически показатели, във втория сезон около първия тим записа и дебют в онзи мач с Гигант Съединение, който скъса нервите на всеки редови армеец. Игра много повече във втория отбор, където се превърна в един от лидерите, записвайки 20 мача с 1868 минути с 1 асистенция и 5 жълти картона. Очакваме да го видим отново в групата за подготовката, желаем му успех.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ