Аспарух Аспарухов: Отдавна мечтаех за Русия, тази крачка ще ме доизгради като човек и състезател

7 Dni Sport17.06.2023
България U20, Волейбол,

Националът Аспарух Аспарухов продължава кариерата си в гранда Кузбас (Кемерово) в Суперлигата на Русия. През изминалия сезон 22-годишният волейболист игра в италианския Падуа, а през първите три години на Апенините бе част от Верона Волей под ръководството на Радостин Стойчев.

Аспарухов говори пред BGvolleyball.com в специално интервю – за трансфера, защо е избрал точно Кузбас, готов ли е за новото предизвикателство, равносметката за времето в Италия, и още…

Сменяш посоката след четири сезона в Италия. Как се стигна до решението?

За мен най-важното в момента е да играя волейбол на възможно най-високо ниво. Исках да отида в отбор, който ще се бори да играе в плейофите и е амбициран да постигне най-високи резултати. Когато разбрах, че Кузбасс имат интерес, знаех, че това е мястото, което търсех.

Защо избра да играеш именно там?

Още от малък ми е било мечта да играя в Русия, а сега моментът дойде. Спрямо това, което е важно за развитието на моята кариера, това беше най-доброто място, което можех да избера. Радвам се, че ще имам шанс да играя в този шампионат, защото за мен Италия, Полша и Русия имат най-силните първенства в света.

Събирате се сериозна българска група в Русия – разговарял ли си с някой, преди да подпишеш?

Да, още преди съм имал интерес към първенството и съм разговарял с различни съотборници по темата. Всички те са на мнението, че там волейболът е на най-високо ниво.

От едно силно първенство преминаваш в друго такова – на тази млада възраст, това не е за всеки.

Така е, не е за всеки, но аз обичам предизвикателствата! Знам, че тази крачка ще ми помогне да се доизградя като човек и като състезател.

Готов ли си за предизвикателството?

Абсолютно! Нямам търпение да се срещна с клуба, новите ми съотборници и феновете.

В Кузбас ще играе и съотборникът ти Душан Петкович – какво си казахте, когато разбрахте, че ще играете отново заедно?

Всъщност с него станахме доста близки в Падуа и мисля, че това ще помогне и на двама ни да се адаптираме по-лесно към новото място.

Има ли мач в Италия, който ще помниш винаги?

О, да! Има много мачове, които ще помня винаги! Време е обаче за нови такива.

Какво от там ти направи най-силно впечатление?

В Италия начинът на живеене е страхотен, хората са много релаксирани и далеч по-малко нервни. Това е част от техния манталитет и държат на това нещо.

Каква е равносметката ти след първата седмица от Лигата на нациите?

Смятам, че играем все по-добре като отбор, но най-важното е да го трансформираме в победи. Успяхме да изиграем няколко добри мача и бяхме близо до спечелване на още два. Знаем, че имаме възможностите да изградим отбор, който да печели, и даваме максимума от нас всеки ден в залата!


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ