Време е за мъже и лидери на стадион „Българска армия“

7 Dni Sport03.06.2023
ФК ЦСКА 1948 - ЦСКА, Жеферсон Телес, Георги Кабаков, Райън Бидунга

5 дни и два мача. Толкова останаха за ЦСКА до края на сезона. Те ще определят дали възпитаниците на Саша Илич ще останат в историята като тима, сложил край на безпрецедентната за клуба 15-годишна суша без шампионска титла и 11-годишна хегемония на Лудогорец, или червените ще изпратят поредната провалена кампания. Първата от двете огромни крачки ще трябва да бъде направена днес от 18:00 часа на стадион „Българска армия“. ЦСКА посреща тима, който само преди няколко дни го изкачи на върха, след като открадна две точки на Лудогорец с равенство в Бистрица – ФК ЦСКА 1948 Сф.

Така само два кръга преди края на първенството червените отново се озоваха на лидерската позиция, като, от една страна, всичко е в техните ръце и зависят само и единствено от себе си и собственото си време. В същото време обаче цялото напрежение сега се изля върху футболистите на Илич и предстои да видим как те ще успеят да се справят с него. ЦСКА бележи игрови прогрес в последните седмици, като той започна със загубата с 0:1 от Лудогорец на „Армията“, която всъщност свали тима от върха. Откакто сдадоха първото място, армейците играят все по-стабилно и уверено с всеки изминал мач и със сигурност една от причините за това е, че не се налагаше във всеки кръг да треперят дали ще изпуснат върха. И ако през втората половина на есенния полусезон и първата на пролетния ЦСКА усещаше нервността да бъде лидер, сега тя е умножена поне неколкократно. И още днес ще проличи дали „шампионската мая“ присъства в състава на Саша Илич. Защото в самия край на сезона не само спортно-техническите, но и чисто психологическите и морално-волеви качества излизат на преден план. Време е за мъже! Много трудно ЦСКА ще може да стигне до титлата „между капките“, които се очаква да залеят Борисовата градина този следобед. Напротив, възпитаниците на Илич трябва да се сбият, накалят, доминират. Да покажат, че заслужават да се нарекат шампиони на България. Да направят първата от двете крачки към заветната цел и да дадат заявка, че са готови и за втората, която обещава да е даже още по-трудна – в последния кръг срещу Левски.

Именно със сините пък ФК ЦСКА 1948 Сф води спор за третото място, даващо право за участие в Лигата на конференциите, като има точка аванс и по-добри показатели в преките мачове между двата тима. Както „Тема Спорт“ вече писа, футболистите на временния треньор Атанас Рибарски излизат за колосални премии на „Армията“, които ще приберат, ако сложат край на кошмарната си серия от 8 мача без победа във всички турнири, включително и във финала за Купата на България, след който Тодор Янчев напусна. Отборът, домакинстващ в Бистрица, обаче показа, че се е отърсил от шока, и бе много близо дори до победа срещу Лудогорец в предишния кръг, а сега ще опита да затвърди възхода. Огромен проблем за наставника е отсъствието на наказания Елитон в центъра на защитата, който е и най-добрият футболист в състава при статични положения. Добри новини пък са вдигането на крака на вратаря Даниел Наумов, а почти сигурно и Ивайло Чочев и Георги Русев, които бяха болни през седмицата, също ще могат да стартират от първата минута.

Клишето казва, че този следобед на „Армията“ ще се проведе мач за много повече от три точки. Но дори и трите точки са толкова важни в настоящия момент, че са достатъчна причина да очакваме изключително интригуващ двубой. Ще разберем заслужава ли ЦСКА да стане шампион!

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ