Григор Димитров победи категорично здрав финландец и продължава напред на Ролан Гарос

7 Dni Sport01.06.2023
Григор Димитров,

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа втора поредна чиста победа на Ролан Гарос тази година, след като надви финландеца Емил Руусувуори с 3:0 сета [7:6 (4), 6:3, 6:4] в мач от втория кръг на надпреварата. Срещата продължи 2 часа и 49 минути, а с успеха си с успеха хасковлията заработи 142 хиляди евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 29-ото място.

Гришо завърши двубоя с пет аса, 23 печеливши удара и 35 непредизвикани грешки, като се представи силно на посрещане и спечели общо 45 процента от точките на сервис на Руусувуори, постигайки пет пробива. Димитров обаче не бе достатъчно стабилен на собствен сервис, като изгуби подаването си четири пъти.

Димитров достигна третия кръг на Ролан Гарос за втора поредна година и общо за седми път в кариерата си, като той е достигал тази фаза в шест от последните седем години. За място на осминафиналите българинът ще спори с осмия поставен Яник Синер от Италия или германеца Даниел Алтмайер. Най-силното представяне на Григор в Париж е достигането до осминафиналите през 2020-а година.

Първи сет

Срещата между Григор и Руусувуори започна по страхотен начин за зрителите и в частност за българина. Хасковлията успя да направи пробив още на старта, въпреки солидната игра от страна на финландеца. Двамата стартираха сета с много дълго разиграване, показвайки че срещата ще бъде доста оспорвана. Григор доведе нещата до 40:0 в своя полза, но дпусна изравняване до 40:40. Все пак българинът показа характер и успя да завърши гейма в своя полза, осъществявайки първи пробив. Вторият гейм отново бе доста оспорван, като финландецът имаше отлична възможност да върне пробива. Руусувуори поведе с 30:15, но Димитров успя да реализира първия си пробив в срещата. Въпреки че се стигна до дюс, Гришо успя да затвърди брейка след ретур в аут на 46-ия в света. В следващото си подаване финландецът нямаше никакви проблеми и взе частта на 15, за да намали преднината на Григор.

Устремът на Руусувуори продължи и в следващия гейм, в който Григор Димитров допусна пробив. Той бе подпомогнат и от първата двойна грешка на българина в мача. След два силни сервиса, Григор успя да обърне до 30:15 в своя полза, но финландецът съумя да се добере до дюс, а след много добър форхенд в ъгъла на корта успя да вземе частта в своя полза и да изравни резултата в сета. Въпреки че изоставаше с 0:30 в следващия гейм, Димитров успя да обърне нещата в своя полза, а след бекхенд в мрежата от страна на Руусувуори ,направи втория си пробив в двубоя. Въпреки че поведе с 5:3 в сета, Григор допусна колебания в играта си, за да се стигне до 5:5. Спадът в играта на българина продължи и в следващия гейм. Финландецът поведе с 30:0, а в останалите разигравания така и не успя да намери отговор на агресивната игра на Руусувуори, който осъществи пълен обрат и поведе с 6:5. Григор успя да доведе нещата до тайбрек, който изобилстваше с дълги разигравания. При 3:3 дойде почивката, а след това българинът натрупа бърза преднина след форхенд в мрежата и удар в аут от страна на финландеца.

Втори сет

Още в първия гейм на втория сет Димитров допусна да бъде пробит. Родният състезател обаче отново загатна за най-добрите си изяви и поведе с 30:0, довеждайки нещата до две поредни точки за пробив. Този път хасковлията не допусна изненада и веднага върна пробива за 1:1. Следващият гейм отново бе в полза на българина, въпреки сериозния отбор от страна на финландеца. В крайна сметка Григор взе частта след ас и поведе с 2:1 във втория сет. В следващия гейм Григор поведе до 30:15 и се устреми към пореден пробив. Руусувуори обаче не се даде без бой. Финландецът успя да изравни до 30:30, но с прекрасен бекхенд от страна на българина, той наклони везните в своя полза.

При следващото разиграване 46-ият в света прати топката в аут. Следващата част бе най-силната за Димитров от началото на мача. Той затвърди пробива си, оставяйки своя опонент на 0 – 4:1. Без особени затруднения Руусувуори спечели подаването си и намали изоставането си в сета до 2:4. Следващият гейм бе доста продължителен, но въпреки преднината си на моменти, Димитров не успя да го завърши в своя полза и да пробие финландеца, който отново намали преднината на родния тенисист до два гейма – 3:5.

В решителния гейм Руусувуори стигна до две точки за пробив след непредизвикана грешка от страна на Григор. Димитров се справи с първата, вкарвайки отличен сервис по диагонала. При втората българинът отново показа класа, като след слайс, финландецът не успя да отреагира по най-добрия начин и стреля в аут. Хасковлията стигна до сетбол, но коравият Руусувуори отново отговори подобаващо и доведе нещата до 40:40. Финландецът отново успя да доведе нещата до пробив след страхотен удар покрай Димитров. При първия сервис Григор насочи прецизно топката, довеждайки нещата до пореден дюс. В крайна сметка нервите на българина издържаха, затваряйки сета при 6:1 в негова полза.

Трети сет

В началото на третия сет финландският тенисист поиска медицинско прекъсване. Руусувуори имаше проблеми с лявото си бедро, но след оказаната медицинска помощ, той все пак успя да продължи мача. Димитров доведе нещата до дюс, като бе много близо до това да осъществи ранен пробив. Въпреки проблемите за родения в Хелзинки състезател, той съумя да запази гейма в своя полза. Българинът спечели по категоричен начин подаването си и изравни геймовете в третия сет – 1:1.

Последваха да разменени пробва, за да се стигне до 3:2 в полза на нашия тенисист. Григор дръпна с 30:0 в следващото си подаване, но допусна да бъде обърнат и Руусувуори направи моментален рибрейк. Последва изключително дълъг гейм, в който на пет пъти се стигна до дюс, а българинът успя да направи нов пробив от третия опит и отново се доближи до победата.

Димитров искаше бързо даприключи срещата и затвърди новия брейк със сервис-гейм на нула точки – 5:3. Финландецът обаче нямаше намерение да се предава лесно и принуди Григор да сервира за сета и мача, след като взе подаването си също на нула точки. Гришо не показа и грам колебание в подаването си, което взе на нула, и по този начин затвори сета и мача за 2 часа и 49 минути игра. Резултат 3:0 сета – 7:6 (4), 6:3, 6:4.

Автор: „Гонг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ