Отлично начало за България в Лигата на нациите, победа над Хърватия

7 Dni Sport31.05.2023
Screenshot 2023-05-31 at 10.48.12

Волейболистките от националния отбор на България започнаха повече от отлично участието си в най-комерсиалната надпревара – Волейболната Лига на нациите. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели победиха категорично дебютанта Хърватия с 3:0 (25:12, 25:17, 25:19) в първия си мач от турнира в Група 2 от първата състезателна седмица на Лигата, игран тази сутрин в зала „Нипон Гайши“ в Нагоя (Япония).

Така българските „лъвици“ записаха много важна победа и от гледна точка на това, че двата отбора са от „чалънджър“ тимовете през тази година в Лигата на нациите.

Утре (1 юни) България ще играе срещу друг от „чалънджър“ отборите в надпреварата – Доминиканската република, който вчера стартира със загуба от домакините от Япония с 1:3 гейма. Срещата е отново от 09,00 часа бългаско време. Хърватия пък ще излезе срещу Германия, която започна с успех над Нидерландия с 3:1. Този двубой е от 06,00 часа.

В началото на първия гейм Хърватия успя да поведе с 6:2 след няколко атаки в аут на Мария Йорданова и Радостина Маринова и контра на Мартина Шамадан. Това накара селекционерът на България Лоренцо Мичели да поиска прекъсване. Постепенно българските „лъвици“ успяха да намалят до 7:6 след успешна атака и ас на Йорданова, а след това дори обърнаха до 10:8 в своя полза след два аса на Мира Тодорова и контра от втора линия на Маринова. Последва грешка в атака на Лаура Милош от хърватките и 11:8. Разликата продължи да расте до 14:9 след две последователни чудесни блокади на Мария Кривошийска и капитанката Мирослава Паскова. Втори блок на Паскова и 15:9. Контра на Маринова и 16:9. Преднината на България продължи да расте до 20:11 след блок-аут на Мария Йорданова и грешка в атака на Андреа Михалевич. В крайна сметка българските момичета спокойно спечелиха гейма с разгромното 25:12 след бърза атака през центъра на Мира Тодорова.

И втората част започна по-добре за Хърватия, която дръпна с 4:2 след атака в аут на Мария Йорданова от българките и отлична блокада на Ема Струняк. България успя да изравни при 5:5 след грешка от сервис на Лаура Милош и ас на Йорданова. „Лъвиците“ дори поведоха с 8:5 след контра блок-аут на Мирослава Паскова, нова директна точка от сервис на Мария Йорданова и грешка при мрежата на хърватките. Разликата нарасна до 11:7 след ас на разпределителката Петя Баракова. Преднината на България стана 16:11 след технично пускане на Радостина Маринова и второ прекъсване за Ферхат Акбаш и Хърватия. Авансът на българските момичета стана 21:14 след нов ас на Баракова и атака в аут на Йосипа Маркович, след което без проблеми затвориха гейма в своя полза при 25:17 след поредна атака на Мария Йорданова и топка директно паднала в полето на Хърватия след българско посрещане.

И в третия гейм Хърватия поведе с 6:2 след атака през центъра на Мартина Шамадан и контра блок-аут на Дияна Каратович, което пък накара Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут. Двата тима продължиха равностойно до 11:7, след което България намали до 11:9 след две грешки на хърватките, а след това до 12:11 след ас на Мария Кривошийска. Българските „лъвици“ стигнаха и до равенство при 13:13 след атака-пайп на Мирослава Паскова, която след приземяването си се контузи и бе заменена веднага от Елена Бечева. Равенството се запази до 17:17, след което България излезе напред в резултата с 19:17 след блок-аут на Бечева и грешка на хърватската разпределителка Карла Антунович. Разликата стана 20:17 след грешка в атака на Андреа Михалевич. България стигна до мачбол при 24:19 след ас на Радостина Маринова и отлична блокада на Мира Тодорова, след което спечели гейма с 25:19 след поредна грешка на хърватките, а с това и мача с 3:0.

Хърватия – България 0:3 (12:25, 17:25, 19:25)

Хърватия: Леа Дек, Андреа Михалевич, Дияна Каратович, Лаура Милош, Мартина Шамадан, Ема Струняк – Изабела Щимац-либеро

Старши треньор: Ферхат Акбаш

България: Петя Баракова, Радостина Маринова, Мирослава Паскова-Кънева, Мария Йорданова, Мира Тодорова, Мария Кривошийска – Мила Пашкулева-либеро

Старши треньор: Лоренцо Мичели.

Автор: „Спортал“

Снимка: Българска федарация по волейбол


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ