Пламен Константинов: Ще преценя дали да извикам Соколов за Европейското и олимпийската квалификация

7 Dni Sport29.05.2023
България - САЩ, Пламен Константинов

Селекционерът на националния ни волейболен отбор Пламен Константинов заяви по време на днешната открита тренировка на тима в зала „Христо Ботев“ в столицата, че ще прецени дали да извика Цветан Соколов за Европейското първенство и олимпийската квалификация от това, което види от състезателите, с които разполага в момента. Константинов допълни, че вижданията му с Цецо Соколов за Лигата на нациите са се разминавали, но не става въпрос на някакъв конфликт.

„Точно така е – аз исках Цветан Соколов да играе VNL, а той реши да почива. Но тук не е въпрос на някакъв конфликт, просто разминаване във вижданията. Моето желание беше Соколов да играе в първите два турнира от Лигата на нациите, а неговото желание беше да почива. Разминават ни се вижданията, но аз нямам нито инструменти, нито желание да карам някой насила да играе в националния отбор“, обясни Константинов.

„Там е въпрос вече как го искаш, аргументирано. Ако един състезател има някакви проблеми, защото имаше такива коментари, че е имал тежък сезон. Да, тежък сезон, но е тежък сезон за всичко, не е само за Цветан. Ако е имал някакви здравословни проблеми, един състезател, ако е извикан в националния отбор, е хубаво да се яви поне един път в залата. Да си поговорим какви са проблемите, ако трябва да се предприеме някаква терапия, някакво лечение, възстановителни процедури, фитнес програма и т.н., за да бъде в добро състояние за следващия етап“, каза още селекционерът.

„Ще преценя дали да го извикам за Европейското първенство и олимпийската квалификация от това, което видя от състезателите, с които разполагаме в момента. Вижте сега, трябва да има някакъв ред, да се разделят състезателите на две групи. Едната група са тези, които са поели вече ангажимент да играят за националния отбор в този олимпийски цикъл, те трябва да се явяват. И има една група състезатели, които са се отказали от националния отбор, но в даден момент националният отбор има нужда от тях. Бихме ги поканили, но те могат да преценят да дойдат ли или да не дойдат. Но… тези, които са поели ангажимент да изиграят този олимпийски цикъл, ако по време на него, всяка година един или двама-трима решават „Аз искам да играя“ или „Аз не искам да играя“, това не води до нищо хубаво. И затова според мен, когато си поел ангажимент за един олимпийски цикъл, изиграваш си го и след това казваш „Повече без мен! Правете отбора за следващия олимпийски цикъл без мен.“ И тогава всеки един треньор планира и започва да работи с един друг състав, който да достигне оптималното си състояние в края на олимпийския цикъл. Само така се прави отбор. Ако всяка година един или двама-трима, решат самостоятелно „Аз искам да почивам“, това руши отбора и руши всичко, което е изградено. Един човек да го няма от състава, променя цялата игра. Така че, когато си поел ангажимент, трябва да се спазва“, завърши Пламен Константинов.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ