Григор на финал за първи път след 1923 дни

7 Dni Sport27.05.2023
Григор Димитров,

Първата ракета на България Григор Димитров победи деветия в света Тейлър Фриц с 3:6, 7:5, 7:6 в полуфинална среща от турнира от сериите АТР250 на клей в Женева. Българинът ще срещне победителя от двойката Николас Хари – Александър Зверевна на финала. Григор Димитров се класира на финал в турнирите на ATP за първи път от 1923 дни. Това се случи в Ротердам 18 февруари 2018 година, когато отстъпи в спора за трофея от легендата Роджър Федерер.

За да стигне до най-добрите 4 в турнира Григор Димитров се справи с Роберто Карбайес Баена и Кристофър О‘Конъл. След този турнир Гришо насочва поглед към втория за годината турнир от Големия шлем – Ролан Гарос.

32-годишният хасковлия не беше особено ефективен при собствен сервис, като допусна цели 10 двойни грешки и вкара едва 53 процента от първото си подаване, но въпреки това стигна до успеха.

Българинът не започна добре и загуби първите четири гейма, което се оказа решаващо и за изхода от първия сет. Във втората част деветият в световната ранглиста Фриц поведе с 4:2, но Димитров бързо стигна до 4:4, а в последствие реализира и ключов брейк за 7:5, за да изравни резултата.

Българинът продължи серията си на четири поредни гейма и поведе с 2:0 гейма в решаващата трета част, но Фриц веднага върна брейка и направи 2:2. Мачът продължи равностойно и се стигна до тайбрек. В него Димитров постигна серия от шест поредни точки, за да триумфира.

„Получи се много пуд мач. Прекарахме доста време на корта. Много съм доволен от моето представяне. Чувствам се прекрасно. Направих още една крачка напред. Дойдох тук с целта да стигна възможно най-далеч и се радвам, че съм на финал. Надявам да продължавам така“, коментира българинът в интервюто си на корта.

Така в търсене на девета титла в кариерата си хасковлията ще се изправи срещу победителя от втория полуфинал между номер 3 Александър Зверев (Германия) и Николас Хари (Чили), които играят по-късно днес.

С победата първата ракета на България си осигури 49940 евро и 150 точки за световната ранглиста, в която в момента заема 33-ото място, но си гарантира завръщане в топ 30 на 29-ото място.

Турнирът в Женева е последна проверка преди започващото в неделя Открито първенство на Франция. Димитров ще играе в първия кръг в Париж срещу тенисист от квалификациите.

Автор: „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ