Величествен Григор Димитров обърна Тайлър Фриц и е на финал в Женева, Швейцария

7 Dni Sport26.05.2023
Григор Димитров,

Григор Димитров прекъсна своята 5-годишна суша от турнирни участия без достигане до финал, след като надделя над една много силна версия на Тейлър Фриц в 1/2-финалите на ATP 250 състезанието в Женева – 3:6 7:5 7:6(3). Американецът водеше със сет и 4:2 гейма, но Димитров намери сили за втори пореден ден да навакса подобно изоставане и утре ще излезе в търсене на своя първи трофей от края на 2017-та година насам, когато постигна най-големия си успех досега в кариерата, а именно спечелването на титлата от финалите на ATP.

Днес българинът изнесе един истински урок на тема „защо никога не трябва да се предаваш“ и демонстрира изумителен тенис във втората половина на сблъсъка, за да продължи към финалната битка, в която негов съперник ще бъде един измежду Николас Джари и бившия шампион Александър Зверев.

Двубоят започна кошмарно за Григор, който допусна две двойни грешки и в крайна сметка това доведе до напълно резонен пробив в актива на Фриц. Българинът не можеше да намери първото си подаване, а освен това допускаше купища необичайни грешки от форхенд, с което улесняваше сериозно задачата на фаворита в срещата, който скоро удвои преднината си, пласирайки страхотно печелившо бекхенд воле. Димитров все пак се посъвзе и върна единия от брейковете си изоставане, като показа едно далеч по-агресивно свое лице на корта. Всъщност хасковлията имаше известен шанс да достигне и до пълен паритет в резултата, само че вторият поставен отреагира с три поредни аса и затвори откриващия сет по категоричен начин.

Втората част отново се развиваше много трудно за родния ни представител, но той някак поддържаше баланса в резултата, отразявайки цели четири брейкбола в откриващите си два сервис гейма. Логичното най-накрая се случи и офанзивната мощ на Фриц отново взе връх над защитата на нашия сънародник, което позволи на по-вискоранкирания състезател да дръпне напред с 4:2. Григор далеч не беше казал последната си дума и изведнъж започна да надиграва съперника си в изключително високотемпови разигравания, което му позволи да изравни за 4:4.

Димитров не спря дотук и закова втория поставен на място с великолепен форхенд диагонал, който му позволи да обърне резултата в своя полза. Изведнъж напрежението се прехвърли изцяло в полето на фаворита и той трябваше да сервира за оставане в сета, а Гришо избухна с два сензационни минаващи удара и заслужено провокира изиграването на трета решителна част.

Там бившият номер три откри с уверен сервис гейм, докато Фриц изглеждаше в своеобразен нокдаун и губеше почти всяко едно продължително разиграване. Българинът видимо набираше все по-голяма самочувствие и изпълни първата си печеливша къса топка в двубоя, след която се сдоби с точка за пробив, само че световният номер девет отреагира с перфектен дланов удар. Четвъртият поставен не спря да се бори и непрекъснато си отваряше нови шансове, а най-накрая американецът се пречупи и заби ракетата си в корта, когато вече имахме пробив в полза на Димитров.

За съжаление, то Григор направи абсолютен подарък на опонента си, тъй като допусна три поредни двойни грешки в следващия гейм и имахме равенство за 2:2, макар че първата ни ракета се беше сдобил с нова точка за пробив, която пропиля с непредизвикана грешка от форхенд. Двамата състезатели продължиха да се движат рамо до рамо в резултата, като нашето момче излезе напред при 4:3 с помощта на фамозен бекхенд по правата, насочвайки топката само чрез едно леко движение на китката.

В крайна сметка нищо не можа да раздели двамата топ играчи до последно и се стигна до финален тайбрек, където родният ни представител беше напълно безупречен и в крайна сметка се поздрави с успеха в тази същинска 3-часова тенис драма, с което сложи край на черната си серия от 11 поредни загубени полуфинала.

Автор: „Тенис.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ