Венци Стефанов: Какво му е лошото на Боби Михайлов? Не е „мека китка“, нито „вътрешна гума“

7 Dni Sport26.05.2023
венцислав_стефанов

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов подкрепи президента на БФС Борислав Михайлов и селекционера на националния отбор Петър Хубчев. Босът на “белите” даде интервю пред главния редактор на „Витоша Нюз“ Милен Димитров през 2017 година. Плъхове ли са тези, които надигат глава от опозицията, кой се е “надупил” на Лудогорец, какви ги вървеше Лотар Матеус начело на националите, за съдиите, вратовръзките, французите и други интересни теми четете в следващите редове:

Г-н Стефанов, в началото на 2018 г. предстои конгрес на БФС. Вече в публичното пространство се появиха имената на Наско Сираков и Любослав Пенев като евентуални кандидати за президентския пост. Какво мислите за тези варианти? Имат ли те шанс срещу Борислав Михайлов?

-О, вижте. Ако става въпрос за тези момчета, които Боби ги носи на гръб толкова години, не им прави чест. А що се отнася до техните шансове…Техните ги оценявам на не повече от 1 процент.

Няма да ги подкрепите, така ли?

-Не (категорично). В никакъв случай! Първо, за да излезеш да се кандидатираш, ти трябва да обявиш каква е твоята програма и платформа. Какво смяташ да напраавиш по-добре от това, което е сторил Боби Михайлов. Как ще го направиш? Какво мислиш за бъдещето на нашия футбол? Седим сега и чакаме някой да стане…Добре, излез и кажи като мъж: „Аз мога да направя това, това, това и това…Ще ме подкрепите или не?“ А така – седиш, като плъх у брашно си се заврял и чакаш малко да си подадеш муцунката и ако някой те подкрепи да кажеш: „Аз съм“. Грозна работа.

В същото време вие сте един от най-големите критици на сегашната власт, на това статукво…

-Виж сега, аз си казвам мнението, това, което мисля и не ме е страах от нищо. Но аз няма да се кандидатирам за президент на БФС, защото не мисля, че мога да направя нещо повече от това, което е сторил Боби. Нито да дам повече. Всеки човек си има кусури – аз имам, вие имате, другите също. Боби също има. Лошото е, че все гледаме негативното. Дали бил танцувал, дали имал перука…Еми, ето – и аз, ако на моята плешива глава си сложа перука, и на мен сигурно ще ми се смеят. Има право човекът – хапне, пийне… Какво лошо има? Да не е бил Господ с камъни? Не е „мека китка“, не е „вътрешна гума“, живее си живота и това е. Оставате го на мира.

Някои хора очакваха и вие да се присъедините към лагера на опозицията…

-Към кой? Няма такова нещо. Вижте, нормално е да каажеш какво искаш да се промени и да се опиташ, заедно с останалите, да го промениш. Обаче само заради това, че на някои не им бил симпатичен Михайлов да излезеш и да искаш да го сваляш от власт не върви. Не виждам кандидатура, която да е по-подходяща от него.

Вярвате ли, че наистина е имало заплахи за живота на шефа на Съдийската комисия Петър Петров?

-Абе, какво да ти кажа…Всеки може да се обади и да заплашва. Човекът е малко по-възпитан, не е конфликтна личност, не е минал през „мелницата“ на 90-те години на миналия век, когато качваха съдиите по багажниците и ги водеха да дишат чист въздух горе – в планината. Гледам го – интилегентен човек, с вратовръзка. Може и да се е поуплашил.

На няколко пъти отправяхте остри критики към съдиите. Вече виждате ли подобрение в тяхната работа?

-Знаеш ли какво казват старите хора: „Това слънце грее, ама не топли“. Убеден съм, че има някои момченца, които уйдисват там, на „Краля Слънце“. И оттам тръгват всичките батаци. Защото ти като си подложиш задницата на едно място и хората вече знаят, че от тебе нищо не става. Ти си един…ясно какъв.

Оптимист ли сте за световната квалификация с Франция?

-Да, оптимист съм. Такъв бях и преди мача с Швеция, а никой не ми вярваше. Сега също имам приятно усещане. Абе, тия с какво са повече от нас? Малко по-чернички са, по-тъмнички (смее се).

Е, „петлите“ разполагат с десетки звезди в отбора…

-Да, малко по-скъпи са от нашите герои. И тъмният цвят – това е единственото, с което ни превъзхождат.

Славия отново има национал – нападателят Ивайло Димитров…Може да претендира и за титулярното място…

-Не знам, това ще си го реши Петър Хубчев. Да ти кажа, може би имаме национал, защото това е първият треньор, на когото не могат да му се обадят и да му кажат: „Абе, вземи тоя, вземи оня.“ Не е имало друг такъв, може би с изключение на Ицо Стоичков. Всички останали бяха на „постоянно повикване“. „Червеният телефон“ звънне и те тичат. Веднага изпращат „Х“ и „Y“. Почнахме даже да натурализираме бразилци, етиопци, и какви ли не…

Последният натурализиран е Фернандо Каранга от ЦСКА…

-А, този ли? Ще го видим. Не вярвам да стане национал. Ама нищо не се знае.

Бившият селекционер на националния ни отбор Лотар Матеус беше казал в едно интервю, че е имал доста проблеми тук. Още като кацнел от самолета и на летището му се носел списък с играчите, които да повика…

-(Прави отегчена гримаса) Виж, Матеус беше много голям футболист, чест му прави, шапка му свалям. Ама иначе – тука треньорството мисля, че беше само нещо ако може да…Сещаш се. Селектираше, ама не футболисти. Гледаше само нещо по „тънката част“ да забърше. Да се разходи по дискотеките, да щрака с пръсти…Знаеш ли колко го интересуваше Матеус състава и кой ще играе и кой няма да играе? Идваше, взимаше си парите…“Довиждане, Гергино“ и край. Този обаче е кривак, Хубчев имам предвид. Дано той нещо да направи.

И вие по едно време обаче не му бяхте от големите фенове?

-Кога? Не забравяй, че Пепи започна в Славия българският период в треньорската си кариера. А не съм му бил фен, и сега не съм му такъв, защото ние не сме гаджета. Ние сме мъже. И каквото имам, му го казвам в очите. И той от негова страна постъпва по същия начин към мен. Така смятам, че е редно. Обаче го виждам, че с националите не е послушен, не слуша Сульо, Пульо и Мульо какво му казват. Съберат се три-четири „дупета“ и ти нареждат: „Аз искам тоя, аз не искам оня“. Предишните треньори ги слушаха. Обаче Петър ги реже: „Като искаш много, айде у лево.“

Не е ли странно, че шампионите и хегемони през последните години в нашия футбол от Лудогорец нямат нито един представител в националния тим. Даже и капитанът Светослав Дяков вече не го викат…

-Това е добре, абсолютно дава положителен резултат. Дава, защото там беше „Мексико в пламъци“…Имаше такава книга навремето.

Един от предишните селекционери на „лъвовете“ – Любо Пенев, се усъмни, че е бил подведен, или по-точно предаден от част от своите играчи в мача срещу Малта (1:1). Съмненията му бяха насочени най-вече съм футболисти от Лудогорец…

-Ами добре, де, защо се е надупил? Защо ги е взел? Знаеш ли кога ще взема футболисти на Лудогорец? Трябва да падне небето отгоре. С разградчани трябва да си взема и трима съдии с мене. Те си вървят комплект.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ