Централен защитник, опорен халф, мощно крило и нападател тип голмайстор в ЦСКА

7 Dni Sport26.05.2023
ЦСКА - Черно море, Отбор

Три кръга преди края на първенството ЦСКА все още е въвлечен напълно в борбата за шампионската титла и мечтае за прекъсване на 15-годишната суша без най-значимия трофей у нас. И докато Саша Илич и възпитаниците му са изцяло фокусирани върху 270-те минути, които остава да изиграят до края на сезона, ръководните фактори на „Армията“ вече са насочили поглед и към предстоящата кампания и работят усилено по лятната селекция. Защото дори и да не триумфират с титлата, и през следващия сезон червените ще гонят пробив в Европа и първата позиция в шампионата. В следващите редове „Тема Спорт“ ще разгледа кои са проблемните позиции, на някои от тях тимът изпитва крещяща нужда от подсилване. И това важи дори и при сценарий, в който Саша Илич не остава начело на армейците.

Изпуснатата победа преди няколко дни в Разград за пореден път открои най-сериозните проблеми в състава на армейците, които са налице още от есента, но през зимата не бяха взети нужните мерки за да бъдат решени. ЦСКА не разполага с нито един централен защитник, който едновременно да е

бърз и да умее

да изнася топката

Като цяло единственият, който е по-уверен с кълбото в крака е Амос Юга, чиято скорост обаче е отчайваща и се видя, че срещу бързи нападатели на него не може да се разчита и той е подминаван с лекота. Затова и приоритет в червената лятна селекция трябва да бъде привличането на технически грамотен и в същото време подвижен централен бранител. Това ще позволи на ЦСКА едновременно да разчита на повече къси подавания при изграждането на атаките си, а и да се изнася много по-високо по терена и да осъществява доста по-мощен натиск спрямо видения в Разград.

Но както е известно, защитата тръгва от нападението и за да играе ЦСКА доминантно е нужно подсилване и на върха на атаката. Титуляр на тази позиция е Дюкенс Назон, който използва силните си качества – умение да играе на малък периметър и позициониране, за да отбележи 17 гола досега през сезона. Той обаче е незабележим в мачовете с отборите от Топ 5 и не демонстрира, че на него може да се разчита във всеки един момент. Освен това

„преса“ е

чужда дума

за хаитянина, което е огромна пречка за отнемането на топката високо по терена. И именно когато Назон бе на резервната скамейка срещу Лудогорец ЦСКА успя да осъществи най-добрата и най-важната си преса досега през сезона за гола на Гарсес. Бразилецът обаче също не се ориентира достатъчно бързо в доста подобни ситуации, а за Браян Морено вече е ясно, че ролята му е на жокер от пейката. Затова и армейците задължително се нуждаят от подсилване с нападател, в чийто профил да присъства и характеристиката – агресивен и ефективен при пресирането.

Лошата дисциплина на Брадли де Нойер и последвалата му тежка контузия пък правят задължително и привличането на ляв флангови футболист с дефанзивни функции. Там в последните мачове с доста приличен успех се справя Тибо Вион, но това не е неговата основна позиция, а и освен това със сигурност на сърцатия французин ще е нужна алтернатива.

Сходна е ситуацията и в средата на терена, където от двубой на двубой все по-добре се представят Джонатан Линдсет, Тобиас Хайнц и Марселино Кареасо. Всеки от тях обаче е с по-скоро градивни функции, а ЦСКА се нуждае и от мощен опорен халф, който да умее да разбива атаките на противника. Особено ако в евротурнирите червените срещнат опонент, който сериозно ги превъзхожда откъм класа. Тогава норвежко-колумбийското трио със сигурност ще се пропука. От споменатия тип е Амос Юга, но неговата липса на повратливост не се харесва на Саша Илич и именно затова африканецът бе върнат в отбрана. В момента единственият дефанзивен полузащитник в ЦСКА е контузеният Жеферсон, чийто възможности са ясни отдавна.

При промяна на тактическата постройка от страна на сърбина или негов евентуален заместник, може да се помисли и за подсилване по крилата. Напрактика 31-кратните шампиони не разполагат с нито едно типично крило в този момент и това ограничава схемите на игра, които могат да се прилагат.

Приоритетно обаче остава привличането на централен защитник и нападател, което изглежда задължително, ако и догодина ЦСКА иска да е въвлечен в борбата за титлата и да търси пробив в европейските турнири. В ДНК-то на армейския отбор е заложено да изповядва доминантен и офанзивен стил на игра. С настоящите изпълнители обаче това няма как да се случи.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ