Георги Дерменджиев: Финалът е труден за прогнозиране, нека не влизаме в руслото на конспираторите

7 Dni Sport24.05.2023
България - Беларус, Георги Дерменджиев

Навръх Деня на българската просвета и култура ще се проведе финала за Купата на България. Трофеят ще си оспорват ФК ЦСКА 1948 и Лудогорец. Тимът на треньора Тодор Янчев ще има възможност да спечели първа историческа купа за „червените“. Разградчани пък се борят за дубъл през този сезон.

Бившият треньор на Лудогорец, Левски и националния отбор на България – Георги Дерменджиев. Той сподели мнението си и своята прогноза за финала, както и останалите теми в навечерието на сблъсъка за отличието. Любопитното е, че именно под негово ръководство Лудогорец загуби от Ботев Пловдив с 1:2 финала за Купата на България през 2017-а година.

-Г-н Дерменджиев, предстои финал за Купата на България между ЦСКА 1948 и Лудогорец, като сблъсъкът за трофея е исторически за съперника на разградчани. Какви са очакванията Ви?

– Финалът е труден за прогнозиране. Лудогорец притежава опита – печелили са Купата на България. ЦСКА 1948 пък за първи път ще играят на финал. Зависи какъв ще е психологическият момент при тях. Най-вероятно ще искат да се докажат и да спечелят трофея. Същото ще направят и Лудогорец.

– Може ли да се определи като фаворит някой от двата отбора с оглед и на факта, че все пак „орлите“ от Разград на практика са хегемон у нас, поне що се отнася за първенството?

– В едно такова дерби трудно може да се определи фаворита, но виждаме, че ЦСКА 1948 през тази година играят много добре, равномерно. Те печелят мачовете си. Лудогорец по същия начин вървят в първенството и са първи с точка пред ЦСКА и продължават битката до край на два фронта.

Аз лично мисля, че Лудогорец е по-опитният отбор.

-Според Вас кой от двата отбора ще бъде по-мотивиран за финала?

– Ще бъдат еднакво мотивирани. И двата отбора ще искат да го спечелят. Вече казах, че ЦСКА 1948 желаят да спечелят за първи път Купата на България, а Лудогорец да се докаже и отново да завоюва трофея.

-През годините обаче се забелязва, че сякаш Лудогорец подценява този турнир като цяло, а в известна степен дори и финалите?

– Имало е такива моменти, но когато Лудогорец е играл финал вече си е осигурявал шампионската титла през сезона, водейки с немалко точки на върха в класирането. Сега обаче остават три мача в първенството, които също трябва да бъдат изиграни на високо ниво. Според мен те искат да направят дубъл.

-За първенството ЦСКА 1948 и разградчани не успяха да излъчат победител в двете си срещи през редовния сезон.

– Предстоящият мач за трофея ще бъде тактически и трябва да се видят уменията на играчите. Важно е каква ще бъде колективната тактика и как ще бъдат построени отборите. От това ще зависи крайният изход.

– Все пак каква е прогнозата Ви – кой ще триумфира с трофея?

– Пак ще кажа, че много трудно може да се прецени. Мотивацията в един такъв мач ще бъде много голяма. Аз все пак мисля, че Лудогорец ще спечели.

– Любителите на конспирациите в България казват, че ЦСКА 1948 ще спечели финала за Купата на България, а 4 дни по-късно ще загуби от Лудогорец мача за първенството?

– Нека да не влизаме в руслото на конспираторите. Нека да дойде мача и да го изиграят и оттам нататък ще видим какво ще се случи.

– Финалът ще се проведе на Националния стадион „Васил Левски“, а и двата отбора не се славят с многобройни агитки. Няма ли да бъде доста странно да играят спор за трофей на най-голямото съоръжение в България, но пред полупразни трибуни?

– Мястото за провеждане на финала е било определено преди доста време. Никой не е знаел кои отбори ще стигнат до него. Това няма никакво значение. На „Васил Левски“ са изиграни множество финали.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ