Да заповяда най-странният финал – ФК ЦСКА 1948 срещу Лудогорец

7 Dni Sport24.05.2023
фк_цска_1948_лудогорец3

Исторически първи трофей за ФК ЦСКА 1948 Сф или юбилейно 20-о отличие за Лудогорец? Отговорът ще научим тази вечер, когато тимът, домакинстващ в Бистрица, се изправя срещу хегемона във финала за Купата на България. На хартия ни очаква лют сблъсък, който обаче не приковава интереса на привържениците. Всъщност задава се сякаш най-странният финал, в който сили ще мерят по-скоро футболни проекти, отколкото отбори. Които са подкрепяни от мастити бизнесмени с огромно его, не жалещи средства. Много пари, но малко фенове…

Символичните домакини в днешния сблъсък бяха основани на 19 юли 2016-а. Влязоха в елита през сезон 2020/21 и в третата си кампания в Първа лига имат отлична възможност да вземат дебютен трофей, който да гарнират с бронзови медали от шампионата. Клубът започна с една политика, но в един момент направи рязък завой, за да може да мечтае за отличие. И по подобие на днешния си съперник не пести пачки за привличането на чуждестранни футболисти. В това отношение Лудогорец е с няколко обиколки напред. От дебютния си сезон в Първа лига – 2011/12, тимът неизменно слага трофей във витрината си. Нареди 11 титли, които може да станат 12 след броени дни, взе две купи, както и 6 Суперкупи. Всичко започна с Ивайло Петев начело, който тази пролет отново бе призован в Разград. Предстои да видим дали и ще свърши така – с дубъл.

Всъщност в София, а и сред футболната общественост въобще не мирише на финал за купата. Усещането е странно. Той минава изцяло под сянката на нещата, случващи се в Борисовата градина и на „Герена“. На „Армията“ още не могат да преглътнат станалото през уикенда точно в Разград, когато стигнаха само до 2:2 срещу Лудогорец в сблъсък, който може да се окаже решаващ за първото място в шампионата. Червените скоро няма да забравят съдийството на Георги Кабаков… Другите водещи новини, които превземат медиите, идват от лагера на вечния съперник. Кой ще бъде треньор на Левски след ерата „Станимир Стоилов“? Това вълнува не само сините фенове. Както и ще започнат ли да погасяват огромните задължения към НАП.

Битката за трофея идва в неподходящ момент за ФК ЦСКА 1948 Сф, ако съдим по формата на отбора. Доскоро тимът бе сигурен за третото място, но допусна много колебания. Такива имаше и в полуфинала реванш и Локомотив София бе елиминиран едва след продължения. Отборът на Тодор Янчев не познава победата вече в шест поредни мача – 5 равенства и 1 загуба. За последно спечели на 26 април – 3:2 над Локо Сф за купата в „Надежда“. Лудогорец също отбелязва отстъпление. Серията от 10 последователни успеха под ръководството на Ивайло Петев бе прекъсната от Черно море в предишната фаза на надпреварата. Орлите се промъкнаха до битката за трофея след дузпи. А в миналия кръг засякоха и в първенството срещу големия съперник за първото място ЦСКА.

На ФК ЦСКА 1948 Сф и Лудогорец им предстоят два поредни мача. Днес се изправят един срещу друг във финала на „Васил Левски“. А в неделя се срещат в Разград в двубой от първенството. Сред феновете вече вървят коментари, че съперниците ще си разменят победи и в крайна сметка всеки ще вземе каквото му трябва – в Бистрица ще се радват на първи трофей, а на „Хювефарма Арена“ ще направят още една крачка към 12 поредна титла.

Да оставим обаче приказките настрана. На ход са претендентите за слава.

Автор: „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ