Логичната доминация на младите „орли“

7 Dni Sport22.05.2023
Лудогорец, Юноши

Академията на Лудогорец изпраща поредния си успешен сезон. Школата на „орлите“ завоюва три първи места. Отборите на U15 и U17 станаха шампиони, а U18 спечели първото място и ще играе в Младежката шампионска лига. И още нещо прави впечатление. Наборите U14 и U16 играха на финал, но не успяха да триумфират, губейки на дузпи.

Накратко казано – академията на Лудогорец може да се похвали с три първи и две втори места.

Не е за подценяване и представянето и класирането на Лудогорец 2 във Втора лига. Три кръга преди края на първенството отборът е на трето място, което е най-доброто класиране за „орлите“ до този момент.

На пръв поглед третото място не звучи престижно за Лудогорец, но при положение, че е завоювано основно с юноши на клуба, не е никак лошо постижение. Все пак нека не забравяме, че Лудогорец участва в професионалния футбол с набор U19.

Доминацията на младите „орли“ изглежда съвсем логична, предвид усилията и грижите, които клубът полага. За никого не е тайна, че фокусът на собствениците и ръководството към детско-юношеската школа е доста сериозен. Лудогорец не пести сили и средства за развитието на своята академия, като е осигурил всички необходими условия – няколко футболни терена с естествена настилка и осветление, екипировка и пансион и храна за подрастващите. Най-новата придобивка е фитнес, който е построен специално за нуждите на талантите. Отделен от този на представителния отбор.

И това не е всичко. Лудогорец прави всичко по силите си да привлича най-добрите треньори и млади таланти. И не само да ги привлича, но и да ги развива. Треньорите ходят на стажове в чужбина, за да повишават квалификацията си и предават наученото. Юношите пък, освен че се готвят при отлични условия, доста често участват на силни международни турнири, за да премерят сили със своите връстници от водещите школи в Европа.

Изискванията към директора и специалистите в академията са високи. Моментните успехи и перспективата на талантите вървят ръка за ръка.

Неслучайно Лудогорец започва да произвежда футболисти за efbet Лига. Примерите не са един или два – Даниел Наумов, Иван Йорданов, Венцислав Керчев, Светослав Ковачев, Ивайло Климентов, Александър Василев и др.

Юношата на клуба Доминик Янков пък се наложи в представителния отбор и е национал на България. Иван Йорданов също попадна в селекцията на Младен Кръстаич.

Амбициите на Лудогорец обаче не стигат дотук. Следващата голяма цел пред българския шампион е да подготви и интегрира в първия тим още свои юноши. Това не е лесна задача, но първата крачка е направена, тъй като все повече момчета попадат в разширената група на Лудогорец.

Във футбола няма нищо случайно. Всички усилия рано или късно се възнаграждават. Именно поради тази причина доминацията на младите „орли“ е съвсем логична.

Ненапразно през последните 2-3 години в западни медии се появиха публикации, в които школата на Лудогорец бе посочена за пример на Балканския полуостров.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ