Мястото, където вторите стават първи

Втора лига: ФК ЦСКА 1948 II (София) - Спортист 2009 (Своге)

В осем страни на Европа дублиращи отбори играят в съответните Б групи, но има нещо, което силно отличава нашата Втора лига от останалите – никъде вторите тимове не са толкова силни и не доминират. ФК ЦСКА 1948 II е безалтернативен лидер в първенството и води на върха със седем точки пред втория Етър. Вторият тим на Лудогорец е на трето място, което осигурява бараж за Първа лига. Регламентът, съвсем разбираемо, не позволява промоция на дублиращите тимове и така техните места се заемат от следващите ги в класирането. Единствено вторият отбор на Ботев Пловдив се отклонява от тази тенденция и е на последното 18-о място.

Две неща правят впечатление – сред петимата с най-много мачове през сезона за ФК ЦСКА 1948 II няма нито един под 27 години. Напротив, трима дори са над 30-те – Ангел Грънчов е на 30, Александър Александров – Алвеша е на 36, а Генадий Ганев е на 33. Записалият 27 мача Александър Аспарухов е на 27 години, а другият в Топ 5 по срещи — Георги Иванов, е на 29 години. Обръщаме внимание на възрастта, защото почти всички отбори в останалите седем дивизии с дубъл, разчитат почти неизменно на играчи между 18 и 22 години с единично пускане на по-опитни кадри. В ФК ЦСКА 1948 има и голям брой футболисти, които гравитират между първия и втория отбор, записвайки почти равен брой мачове – става дума за Реян Даскалов, Ангел Бастунов, Марио Топузов и Емил Ценов. Няма да е пресилено, ако констатираме, че в Първа лига този отбор спокойно може да заеме 9-11 място.

В Лудогорец II пускат играчи от първия тим обикновено след дълго възстановяване от контузия или когато са излезли от форма и нямат място в елита. Иначе 17 футболисти при разградчани, записали поне 10 мача през сезона, са българи.

Играчи като Доминик Янков, Пьотровски, Рик Джонатан или дори Игор Тиаго имат по 2-3 появявания. В двата мача разградчани не вкараха гол на „армейците” като в единия направиха 0:0, а в другия – загубиха с 0:2.

Каква обаче е ситуацията в другите шампионати? В австрийската втора дивизия също има три дублиращи отбора, които обаче се представят трагично – Аустрия и Щурм заемат двете последни места, а Рапид е на 13-ата позиция. И в трите тима почти всички основни играчи са между 18 и 21 години. Като в Рапид само Денис Бошняк е на 26 години, а в Аустрия Флориан Фишерауер е на 24.

Единственият дублиращ тим, достигнал поне до третото място в някое от първенствата, е вторият отбор на ПАОК. Трябва обаче да уточним, че вторите дивизии на Гърция са две с общо 30 отбора, което значително сваля качеството. В солунския тим лидер и голмайстор е 23-годишният босненец Владимир Брадонич, който има 9 попадения. По-голямата част от титулярите са между 19 и 21 години. Във втория отбор на Панатинайкос пък титуляр е 19-годишният Билал Мазхар, който вкара цели пет гола при победата над Славия в Младежката Шампионска лига с 8:0 през есента. За 16-те мача в първенството обаче египтянинът има само 3 попадения.

Във втората лига на Чехия има три дублиращи отбора, като най-високо класиран е Спарта Прага – седмо място. Там играчите са на 90% чехи и под 22 години, макар че звездата е сърбинът Димитрийе Каменович. Той е на 22 години, роден е в Пирот, струва 1,4 милиона и е взет от Лацио. В другия пo-стойностен отбор – Славия Прага, има само един чужденец – Ебрама от Гамбия.

Без съмнение най-впечатляващи фигури има в дублиращите отбори на Португалия и то конкретно в Бенфика. За втория тим на „орлите” играе норвежецът Андреас Шелдеруп, който е купен за 9 милиона от Нордселанд. Централният нападател е юноша на Бодьо/Глимт, но в първия тим има само 1 минута, независимо от високата трансферната сума, платена за него. В Бенфика Б е и купеният за 7 милиона евро от Розенборг датчанин Каспер Тенгщед, който е 22-годишен. Играчите на дубъла на „лисабонските орли” са оценени на 35 милиона евро, като сред тях близо 75% са чужденци. Въпреки финансовите натрупвания в отбора, той е едва на 12-о място в шампионата, докато Порто е на шестата позиция.

В нидерландската Еерсте дивизие има четири втори отбора – на A3 Алкмаар, ПСВ, Аякс и Утрехт. A3 е абсолютен хит със спечелването на Младежката шампионска лига този сезон. Голяма част от футболистите, които са на 18-19 години, играят и за Йонг Алкмаар във второто ниво на холандския футбол. Те са и най-високо класираният тим с 9-ото си място, докато Аякс и ПСВ са съответно на 13-о и 14-о място. Иначе в тима от Алкмаар всички играчи са между 18 и 20-годишни и са само с холандски паспорт. В ПСВ картината е по-разнообразна с мароканец, канадец, белгиец, американец и колумбиец.

Автор: “Мач Телеграф”


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ