На лов за треньори в efbet Лига

Спартак Варна - Левски, Станимир Стоилов

Първенството навлезе в заключителната си фаза и градусите около титлата, евроквотите и това кой ще спаси кожата и кой ще изпадне се покачват. Живакът в термометрите тази година сякаш отказва да скочи рязко нагоре, но на треньорските столове това е неизбежен процес. До края на плейофите в Първа лига остават 3 седмици, а до окончателното спускане на завесата на сезон 2022/23 няколко дни повече – баражите за елита и Лигата на конференциите са съответно на 10 и 11 юни. Въпреки това доста клубове вече са закъснели за следващата кампания. Тоест, намират се в ситуация, в която трябва да решат кой да води тима, каква да бъде селекцията, какви цели ще се преследват. Това обаче у нас минава за нормално на фона на батака в повечето клубове, за които е спорно дали въобще трябва да се наричат професионални.

По принцип всяко уважаващо себе си ръководство е необходимо да има готовност за реакция на кризисна ситуация. Тоест, да разполага със списък от евентуални бъдещи наставници, които отговарят на търсения от тях профил. Дали даден специалист може да печели трофеи, играе атакуващ футбол, с каква схема го прави, какви футболисти харесва, умее ли да развива млади играчи, спомагал ли е за добри трансфери, какви правомощия иска да има. И куп други показатели в зависимост от целите, които клубът следва. У нас обаче май само в Лудогорец е така. В ЦСКА положението го обобщи Гриша Ганчев миналата пролет: “Все някога ще уцелим с наставник”. В Левски допреди година и половина постът се неглижираше на фона на огромните финансови проблеми. След това птичето кацна на рамото на сините – Станимир Стоилов се завърна, но на “Герена” сами си развалиха рахатлъка и сега по всичко личи, че ще трябва да бръкнат надълбоко, за да заличат липсата и да успокоят публиката. И докато дори във водещите ни отбори цари организиран хаос, то положението на тимовете в последната група е “Стой, горе ръцете!”.

“Тема Спорт” разгледа ситуацията с треньорите в Първа лига за следващия сезон.

КОИ ТЪРСЯТ ТРЕНЬОРИ

Кой ще води Левски? Мажоритарният собственик Наско Сираков отдавна трябваше да е чул “да” от набелязан кандидат. Но засега не го е. А ситуацията вече е “Няма време” – досущ като в популярното телевизионно състезание “Минута е много”. На “Герена” са се насочили изцяло към чужденец. При това желанието им е да успеят да вземат “табела”. Човек от бивша Югославия или специалист, работил в Испания. От това избират приоритетно сините. И ще трябва да уцелят, в противен случай няма да спрат започналото пропадане, още повече, че и се чакат изходящи трансфери на водещи футболисти.

От Ботев Пловдив вчера официално изплюха камъчето – Бруно Балтазар логично си събира багажа с края на кампанията. За португалеца отдавна бе ясно, че си тръгва заради плачевни резултати. А явно на “Колежа” я карат по поговорката “По-добре късно, отколкото никога” – не успяха да вземат Станислав Генчев през зимата, но сега нещата изглежда са опечени.

Вторият престой на Златомир Загорчич в Славия завърши с преждевременно напускане на специалиста. От клуба обявиха, че за един мач тимът ще бъде воден от Ангел Славков, но след това бе посочено, че шефът на школата ще е поне до края на сезона. В “Овча купел” може да стане българското “временното е най-постоянно”.

В Локомотив София положението не е само “Търсим треньор”, но и “Оглеждаме се за нов собственик”. Станислав Генчев със сигурност напуска с края на кампанията, когато свършва договорът му. А босът Иван Василев обяви, че делата му с Локо приключват на 1 юни. Ако изпълни заканата си, то неяснотите в “Надежда” ще са много. Ние обаче прогнозираме, че само треньорът ще си тръгне, а босът ще остане.

КОИ МОЖЕ И ДА СЕ РАЗТЪРСЯТ

Клишето гласи – треньорският пост е много ветровит, а тези, които са на него, ходят с оставка в джоба си. При определени ситуации вихрушка може да се извие в почти всички отбори от първата шестица. Всичко, освен титла, в Лудогорец ще бъде провал. А при такъв като нищо ще го отнесе Ивайло Петев. На “Армията” също не е сигурно дали ще продължат с настоящия треньор и през идната кампания. Ако ЦСКА се провали в плейофите, то нещата изглеждат ясни…

В Арда се изляха много пари, доказателство е зимната селекция. Но по всичко личи, че седмото място, което праща на бараж за Лигата на конференциите, няма да бъде достигнато. Така че нищо чудно столът на Александър Тунчев да се разклати, при това сериозно.

БЕТОНИРАНИТЕ ЗА ИДНИЯ СЕЗОН

Този списък е доста кратък, но който си изпълни целта, може да намери място в него. Към момента е сигурно, че Илиан Илиев може да е спокоен за поста си в Черно море, въпреки че договорът му е до края на кампанията. Той е дялан камък на “Тича” и неслучайно е най-дълго задържалият се треньор на едно място от сегашния състав на Първа лига. Той е на поста от декември 2017 година, а някои клубове не могат да изброят колко наставници смениха за това време.

Преди време Димитър Димитров заяви, че би останал в Спартак Варна дори при изпадане от елита. Шансовете на соколите да оцелеят са минимални.

НИЩО НЕ Е ЯСНО

Така е в отборите от последната група в Първа лига. Изпадане ще означава и край на треньорския мостик за доста от наставниците – Николай Киров в Берое, Даниел Моралес в Ботев Враца, Христо Янев в Пирин, Любослав Пенев в Хебър. По-лошото е, че няма да се знае и какво ще се случва в клубовете. Все пак Берое вече докосва спасителния бряг и би трябвало Белия да продължи със заралии. Пенев е в Пазарджик до получаване на по-добра оферта. В Благоевград са без собственик и мъглата при пропадане във Втора лига ще се сгъсти още повече.

Както се казва – предстои да видим. Още повече че доста именити наставници от дълго време са без отбори. И като нищо може да седнат на нечия пейка през юни.

 

Автор: Янаки Димитров/ “Тема спорт”


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ