ФК ЦСКА 1948 с преимущество над Лудогорец във финала за Купата

ФК ЦСКА 1948 - Лудогорец, Карлос Охене, Спас Делев

Финалът за Купата на България между ФК ЦСКА 1948 в Лудогорец ще се проведе на 24 май от 19:00 часа остава на „Васил Левски”. Имаше вариант срещата да бъде преместена на друг стадион, като обсъжданите варианти бяха „Ивайло”, “Колежа” и “Лаута”. Но заради малкото време, последният мач в крайна сметка остава на националния стадион.

Справка в историята показва, че единствено ЦСКА и ЦСКА-София са губили финал от провинциални отбори на „Васил Левски”. За 22-и път последният двубой за Националната купа ще противопостави на стадион „Васил Левски” отбор от София срещу отбор от провинцията. До момента превъзходството на клубовете от столицата на тези финали е огромно. От 21 сблъсъка те са спечелили 18 пъти, а само три са случаите, след които трофеят е отнасян из други кътчета на страната. Интересното е, че и в трите такива финала, губещият столичен тим е бил с името ЦСКА.

За първи път това става през 1978 година. В спора за тогавашната Купа на Съветската армия автентичният ЦСКА губи от Марек с 0:1. Точен за дупничани е бранителят Любен Севдин. Двубоят е ръководен от съветския съдия Валентин Липатов. Другите два финала са през 21-и век. През 2004-а ЦСКА падна от Литекс след 2:2 в редовното време и продълженията. При дузпите „оранжевите” биха с 5:4, като двата отбора пропуснаха доста изпълнения. Все пак вратарят на ловешкия тим Здравко Здравков хвана с една повече от своя колега Стоян Колев, като един от отразените удари бе изпълнен именно от стража на „червените”.

За последно такъв сценарий се разви преди 3 години. През 2020 година Локомотив Пловдив отнесе Купата в града под тепетата. Двубоят с ЦСКА-София на “Васил Левски” завърши 0:0, но при 11-метровите удари по-точен бе тимът на Бруно Акрапович.

Автор: “Мач Телеграф”


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ