Близо 1000 гимнастички от 11 държави със заявка за участие в турнира в памет на Емилия Бонева

Ансамбъл България, художествена гимнастика

Близо 1000 гимнастички от 11 държави са подали заявка за участие във второто издание на международния турнир по художествена гимнастика в памет на голямата българска треньорка Емилия Бонева. Състезанието ще се проведе в зала „София“ от 19 до 21 май.

Сред участничките са Испания, Италия, Израел, Армения, Румъния, Кипър, Бразилия, Намибия, Конго, Гърция и България.

Миналата година организирахме турнира за първи път. Беше много успешен, имахме много състезателки, повече от 70 чужденки. Сега очакваме още повече гимнастички, имаме подадени около 1000 заявки във всички възрасти. Смятаме да направим един спортен празник за състезателките, за треньорите, за деятелите и всичко това да бъде в чест на Емилия Бонева„, каза Юлия Мумджиева, която е част от организационния комитет.

В надпреварата, която съвпада с провеждането на Европейското първенство в Баку, от националните състезателки ще играе единствено Лъчезара Пекова.

За съжаление датите съвпадат затова гимнастичките от националния отбор няма да могат да участват в нашия турнир. Надяваме се следващата година датите да се разминат и да имаме възможността да ги видим на килима„, допълни Мумджиева.

Емилия Бонева е най-успешната българска треньорка в чужбина, дългогодишен наставник на испанския национален отбор, чиято кариера започва в най-стария клуб по художествена гимнастика Славия.

Емилия Бонева остави в сърцето ми една огромна любов. Към нея самата и към този прекрасен спорт. Запали ме и ме накара цял живот да харесвам и да обичам това, с което се занимавам. Спомням си за нея с най-приятни и прекрасни чувства. Бонева беше освен един чудесен треньор, беше и голям психолог. Винаги намираше подход към всяко едно дете и няма как като някой ти предал такова нещо. да не следваш след това неговият пример и да не се движиш по неговите стъпки по същия начин„, разказа Благовеста Илиева, една от състезателките на Емилия Бонева, сега треньор в клуба.

Треньорки в клуба са едни от най-изявените български гимнастички от недалечното минало като Цветелина Найденова – бронзова медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро, нейната лична треньорка Диана Котева, Вяра Ваташка – треньорка два поредни цикъла на ансамбъл девойки и която заедно с Найденова изведоха момичетата до сребърните медали на европейското първенство във Варна, Леонида Кацамунска, Румяна Методиева. Започват да работят и нови попълнения млади треньорки, дипломирали се вече в НСА. Те сега правят първите си крачки в треньорската професия. Имаме доста деца, може би 100, които се занимават вече усилено, тоест участват в състезания и много в подготвителните групи. Нашият спорт добива голяма масовост, малките деца идват с голямо желание. Мотивацията съм им олимпийските шампионки, те много искат да са като тях„, допълва Благовеста Илиева.

Официални гости на официалното откриване ще бъдат президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева и първата трикратна световна шампионка, сега почетен председател на централата Мария Гигова. Специални покани са изпратени и на много деятели, хореографи, треньори, като Елизабет Колева и Красимира Филипова.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ