Милен Радуканов: Оптимист съм, ЦСКА ще е шампион

милен радуканов

Бившият защитник и треньор на ЦСКА – Милен Радуканов бе сред гостите на провелото се на 5 май във Военния клуб в София тържество за 75-годишнината от основаването на клуба. “Тема Спорт” потърси специалиста, спечелил Купата и Суперкупата на България начело на червените, за да разкаже впечатленията си за събитието и да коментира актуалната ситуация в ЦСКА-София в навечерието на старта на плейофната фаза в шампионата. Милен Радуканов е бивш съотборник в ЦСКА с един от изпълнителните директори на ЦСКА-София – Филип Филипов.

Г-н Радуканов, присъствахте на тържеството по случай 75-годишния юбилей на ЦСКА. Кой отправи поканата към вас?
– Филип Филипов ми се обади, за да ме покани, както беше и за коледното тържество преди няколко месеца. Видяхме се преди това и на мача с Лудогорец, говорихме си и след това получих обаждане от него за това хубаво събитие.

Какви са впечатленията ви от празника?
– Събитието беше много приятно. Радващото е, че бяха поканени легенди не само на футбола, а и на останалите спортове. Имам щастието да се познавам с повечето от тях. Защото знаете, че през годините ЦСКА има олимпийски, световни и европейски медалисти във всички спортове, така че атмосферата беше страхотна. Имаше и представители на футбола от по-старото поколение, от средното, а и от по-новото. Видях се със стари приятели. Лъчо Танев например, с когото сме играли заедно и не се бяхме виждали отдавна. Домакините от ръководството на клуба се бяха погрижили и всички си изкарахме много хубаво.

Споменахте мача с Лудогорец. ЦСКА сякаш не заслужаваше да загуби в тази среща…
– Така се получава, че специално този мач ЦСКА не заслужаваше да го загуби, защото създаде повече чисти положения. Като игра иначе двубоят беше равностоен, нито един от двата отбора не показа това, което се изисква. Голямото напрежение, борбата за точките оказаха своето влияние. И след като през цялата година ЦСКА често имаше късмет, печелеше с по 1:0 с голове от корнери и малко положения, този път спортният шанс им обърна гръб.

Армейците все пак влизат в плейофите само с точка пасив зад Лудогорец. Как оценявате шансовете на тима в битката за шампионската титла?
– Щом са го добутали дотук, значи имат потенциал да се преборят. От доста години насам първенството не е било толкова оспорвано и ЦСКА не е имал реален шанс за титлата. Ясно е, че играта през годината не беше такава, каквато би трябвало да бъде, но резултатите са налице. А във футбола те са най-важните. Така че, ако станат шампиони с грозни представяния, никой няма да ги съди.

Какво е вашето лично усещане? Оптимист ли сте?
– Аз винаги съм оптимист. Надявам се, че отборът ще направи всичко по силите си в борбата за тази цел. Но като имаме едно наум, че отсреща е отборът на Лудогорец с много добър потенциал и организация, ще бъде доста трудно. Щях да съм още по-голям оптимист, ако ЦСКА не беше загубил мача в София и влизаше в плейофите с повече точки от Лудогорец и директният двубой се играеше на “Армията”. Сега съм по-малко оптимист (смее се).

Като очевидец на случилото се по трибуните в мача с Лудогорец смятате ли наказанието на ЦСКА за заслужено?
– Не знам, не мога да коментирам, тъй като не съм запознат точно с правилата, свързани с поведението по трибуните. Предполагам от футболния съюз спазват наредбите, не е приятно да се случват такива неща и мисля, че който и отбор да го беше направил, щеше да бъде наказан. Просто в България трябва да се научим да спазваме правилата. И, разбира се, наказанията да бъдат еднакви. Щом има написани закони, трябва да се спазват. Колкото и да не ни е приятно, факт е, че имаше инциденти, взели са това решение от БФС, така че предполагам е от някои точки от правилника, не е съчинено.

В крайна сметка мачът с Черно море ще се играе в Пазарджик, но пред публика. Мислите ли, че това е по-добрият вариант спрямо алтернативата – двубоят да е на “Армията” при закрити врата?
– Смятам, че е по-добре да се играе пред публика, да. По-голяма емоция, повече надъхване ще има. Пък и Пазарджик е близо до София, очаквам и доста хора от провинцията да дойдат, така че мисля, че ще е пълен стадионът. Затова и мнението ми е, че е по-добре да се играе в Пазарджик пред публика, отколкото на “Армията”, но на празни трибуни.

Наскоро ЦСКА презентира и проекта си за реконструкция на стадиона. Там нещата напредват. Ще имат ли червените най-накрая модерно съоръжение според вас?
– Искрено се надявам да се случат нещата. Напредват доста, показаха много хубави неща на тази пресконференция. Щом и държавата влезе в проекта, това също е позитивен знак. Клубът има и нови съсобственици. Така че от това, което виждам, вървят по прав път. Това е основното нещо, което трябва да бъде направено. Стадион и база за детско-юношеската школа. Когато ги има тези неща, тогава могат да се очакват и константни резултати. Не може да се върви на обратно. Виждате колко трудно става. Основата е нов стадион и страхотна база с много терени за школата.

Със сигурност в последните години школата не работи на нужното ниво, щом във вечното дерби ЦСКА за първи път в историята излезе с 11 чужденци…
– Не е приятно, но това е действителността в България. Виждате, че и по-малките отбори са пълни с чужденци. За мен лично е непонятно като треньор и от опита, който имам, как може да се взимат чужденци в България и да седят резерви. Разбирам да има 5-6 играчи, които да носят отбора на гърба си, но да се привличат чужденци за пейката, и то в малки отбори… наистина не го разбирам. Непонятно ми е.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ