Александър Везенков спечели трофея за най-добър реализатор в Евролигата

Александър Везенков

Българският национал Александър Везенков остави името си в историята на Евролигата по баскетбол за мъже, след като спечели трофея „Алфонсо Форд“ за най-добър реализатор на турнира за сезон 2022/2023. Нападателят на Олимпиакос отбеляза средно 17.24 точки в 38 мача през кампанията, извеждайки гърците до финалната четворка на надпреварата.

Трофеят „Алфонсо Форд“ се присъжда ежегодно на играча от Евролигата с най-висок среден резултат отбелязани точки. Това е единствената награда на Евролигата в края на сезона, която се основава единствено на статистика, а Везенков я спечели, след като оглавяваше класациите за резултатност почти през целия сезон. Българинът изпревари Уейд Болдуин за отличието е една от най-оспорваните битки в историята на трофея. Гардът на Макаби Тел Авив завърши втори със 17.17 точки на мач. Уил Клайбърн от Анадолу Ефес Истанбул остана трети със средно 16.7 точки на мач.

Везенков отбеляза най-малко 20 точки във всеки от първите си четири мача и общо 15 пъти в 33 двубоя в редовния сезон. Личният му рекорд за сезона е от 24-ия кръг, когато срещу АЛБА Берлин се отличи с 28 точки и 13 борби за един от осемте си „дабъл-дабъл“-а. Везенков беше и удивително последователен, след като вкара двуцифрен брой точки във всичките си 38 мача този сезон, с изключение на пет, и реализира множество тройки в повече от две трети от срещите.

Точковият резултат през този сезон е най-високият в кариерата на Везенков, който се класира на 13-о място предходния сезон със средно 13,7 точки. Той също така водеше в Евролигата по среден коефицент на представяне (21,2) и завърши втори по спечелени борби (6,8).

27-годишният баскетболист стана вторият играч на Олимпиакос, който достига до отличието след Линас Клейза през 2009/2010. Реализатор номер 1 в Евролигата пък е звание, което е свързано с една от легендите на гръцкия гранд Алфонсо Форд, който си отива от този свят през 2004 година след битка с левкемия. Той е последният притежател на рекорда по резултатност в лигата – средно по 22.2 точки в общо 54 мача.

Везенков е 14-ият носител на наградата „Алфонсо Форд“, откакто той беше връчен за първи път през 2005-а. Преди него тази чест получават Игор Ракочевич (3), Кийт Лагфорд (2), Алексей Швед (2), Василие Мицич, Майк Джеймс, Нандо Де Коло, Тайлър Рочести, Боби Браун, Бо МакКалеб, Линас Клейза, Марк Салиърс, Дрю Никълъс и Чарлс Смит.

Автор:„БТА“

Снимка:Официална фейсбук страница на БК Олимпиакос


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ