„Специализираната израелска операция“ срещу ДЮШ на Ботев, със съдействието на легендите и треньорите

Ботев Пловдив - АПОЕЛ Никозия, Юноши

В последните 2-3 години все едно тече „военна операция“ срещу всичко що е юноша на Ботев Пловдив! Канарчетата, заедно с Лудогорец, притежават най-модерните и добре подсигурени материални бази за подрастващи футболисти! Защо обаче единственото, което постигат в Ботев Пд е да направят така, че техните юноши да играят в други отбори и да презират клуба, в който са израснали. Буквално Ботев Пд, благодарение на базата построена от Цветан Василев, събира най-добрите деца от целия регион. Според специалисти в бранша това са деца, много от които за възрастта си са над средното европейско ниво по талант и възможности. Когато тези деца обаче достигнат до 15-16 годишна възраст се оказва, че в Ботев Пд са се погрижили от тях вече да не става нищо или пък тези юноши вече „да са намразили футбола и Ботев“. Последното е в кавички, защото е цитат. В школата на канарчетата май ще се окажат професионалисти но не в създаването, а в прогонването на таланти. Не избягаш ли от школата на 15-16, както направи например Ники Илиев, шансът ти за реализация клони към 0.

Главният методист на школата на канарчетата от 1 година е израелецът Даниел Коен! Първо: Израелец? Кой по дяволите наема израелец за методист в школата си? Кой в България някога го е правил, кой в Хърватска или Югославия някога го е правил? Колко израелци продава за големия европейски футбол израелското първенство? Кога Израел се превърна в някакъв фактор на световната футболна карта.

Второ: Кой е Даниел Коен? Както вече разбрахме от постовете на Боби Димитров във facebook, той се оказа доста спорна личност, който си е написал по социалните профили, че е бил старши-треньор в Макаби Тел Авив. Според официалния сайт на канарчетата и в още няколко отбора. За това обаче Укипедия и Гугъл се оказа, че не са чували и виртуалната визитка може да се окаже, че е само в главата на Коен и на тези, които я официализираха в официалния сайт на канарчетата.

Шеф на школата е г-н Трифон Пачев. Легендата на канарчетата, заслужилата уважение личност, славният бранител…, но по настоящем ненадигащ глас срещу безумията в школата. Че Пачев e на работа в клуба от време оно, вече беше отбелязано /отново от Боби Димитров във facebook по доста нелицеприятен начин/: “
Положението във школата на Ботев е по-трагично и от това във първия отбор. Методист и треньор на дубъла с фалшива биография и пълен анонимник, шеф на школата с единствен работодател през целия си живот Ботев( пом-треньор, старши треньор, директор, скаут, шеф на ДЮШ, скаут, шеф на ДЮШ), скаута на клуба до обяд работи в Чистота, а след обяд основно е на софра. Само в България като искаме да намерим работа на клубна легенда и го назначаваме за шеф на ДЮШ, скаут или треньор на деца.Затова и футбола ни си живее във времето на осемдесете години на миналия век.“
След този пост на Димитров от Ботев обявиха, че той е с комерсиална цел и че такива като него нямат място на „Източен 10“.

Г-н Коен докато ръси знания и методики сред треньорите на Ботев Пд е хубаво да не забравя, как преди няколко месеца е казал на треньорите, че ще поеме за една седмица U15 на канарчетата, за да им покаже как се прави. В края на седмицата жълто-черните загубиха от Черно море с 0:11. Добро показно!

Същият го играе и старши-треньор на Ботев II, който затъва с всеки изминал ден! И по-лошото е, не че затъва, а че буквално Коен хвърля 15 и 16 годишни юноши в Б група, за да ги млатят като кучета. За украса всяка седмица за мачовете на втория тим пристигат и по един – двама чужденци от първия състав, които да разходят фланелките. И когато Балтазар каза онзи ден на пресконференция, че е убийство да хвърляш децата просто ей така в мъжкия футбол и той за това не го правел, то какво прави Коен? Този буквално ги мята пушено месо във фурната. Ако се зачудим, защо го прави, отговор трудно ще намерим. Къде са набор 2001, 2002? Защото те не са част от Ботев II? Ами няма ги! Играят в други отбори или спряха с футбола. Защото жълто-черния клуб ги отпрати с лека ръка. Ако Коен преброи, колко титли донесоха на Ботев Пловдив тези деца в юношеските първенства, ще разбере, че като бройка са неизмеримо повече, от бройката на отборите, на които твърди, че е бил старши-треньор в кариерата му. Вижте Лудогорец II. Там играят основно футболисти на по 20, 21, 22 години и това е нормално, защото Б групата ни не е шега работа.

Очаквахме реакция от шефа на школата на Ботев Пловдив г-н Пачев, след като старши-треньорът на първия отбор обяви, че има дупка в поколенията. А голяма част от тези поколения Пачев ги е събирал и селектирал като главен скаут на канарчетата в последните години. Уви! Реакция няма! Това означава ли, че Трифон Пачев е съгласен с Балтазар и тази оценка за работата му го задоволява?

Какво стана с юношите на Ботев Пд, за които толкова много се шумеше. 2002 бяха пратени да си ходят, повечето от тях, когато бе създаден Ботев II и бе поет от Стефан Стоянов. Той тогава събра от цяла България, разпръснатия негов отбор с играчи 2001-а, 2000-ната година. На резервната скамейка няколко момчетата от набор 2002, които бяха станали шампиони в U17 и се бориха за медалите и в U19, чакаха да получат малкото игрово време, което им се отпускаше. Ботев II едвам се спаси от изпадане, не и без помощта на куп играчи от първия отбор, които бяха свалени, за да вземат точки в края на шампионата. Каквото остана от 2002-а, че и някои момчета от 2003-та цялото лято си мислиха, че сега идва техния ред. Стигна се до там, че до последния момент не се знаеше ще има ли дубъл, никой не обелваше дума за подготовка, контроли и т.н. Руската власт в клуба се чудеше, струват ли си парите за издръжка на дублиращ тим. Нормално много от от тях си намериха други отбори, вместо да чакат до последния момент и сега ги гледаме, как бележат на канарчетата с екипа на Янтра, примерно. Това е просто най-пресния пример. Така Стефан Стоянов не свърши нищо, не интегрира никого за първия отбор, а наистина имаше условията и възможността да го направи.

Тази година вече я коментирахме. „Военна операция“ срещу 15 и 16 годишни юношки, премесени с африканските таланти и още куп чужденци, които биват „сваляни“ от първия отбор! Това е Ботев II.

Преди да приключим с анализа на това, какво работят в Ботев II, ето един простичък пример. Момчето се казва Никола Гелин. Той е набор 2004, тоест на 19 години. Миналият шампионат няколко пъти се появи на терена с екипа на Ботев II и отбеляза решаващи попадения. Къде е той сега? Резерва в Ботев II. Нека го сравним с Емануел Уме. Дойде, изигра няколко мача за Ботев II, вкара няколко гола и хоп, отдавана е част в първия отбор. Защо инерцията на тези, докарани от мениджърите на Зингаревич, се използва, а тази на собствените кадри – не? И двамата са набор 2004, и двамата са нападатели. Същото се отнася за Нндади, Траоре, Акере, Етоо. Същото ще видим да се случи и с Диакате. Същото, което сполетя Гелин, сполетя още поне 20-30 юноши, които през последните 2 години бяха част от проекта Ботев II. А именно, тренират, играят, идва техен връстник от Сенегал, Нигерия или някъде другаде, влиза като титуляр в Ботев II за няколко мача и е придърпан в първия отбор. А българчетата остават долу и ядат бой, от който ги хване. Те са там за това, за да осигурят отбор за тъмнокожите таланти на мениджърите работещи с Ботев. Да има кой да им подава топката няколко мача и да ги вземат в представителния отбор.

Да погледнем и по-надолу, какво се случва. Най-слабия сезон последното десетилетие за школата на канарчетата! Ако използваме думата „трагедия“, ще е малко. Ботев U17 е воден от Пепо Пенчев. Тимът се намира на 26 точки след първия Лудогорец и е на пето място. Това не е било от години. U15 на Караматев, отборът, който Коен си е избрал да експериментира с него… Ами на 31 точки от първия Лудогорец. Точковият актив на канарчетата им отрежда 8-о място на 3 места зад градския съперник Локомотив. Мантрата „При юношите газим наред“ май вече не се отнася за канарчетата по никакъв начин. При по-малките в регионалните първенства Ботев Пловдив отново не е това, което беше. Много от отборите вече играят успешно срещу подрастващите канарчетата. За Купите на БФС Ботев Пд от години не е „постигал“ това, което постигна тази година. Нито един отбор на полуфиналите.

Базата на Ботев Пловдив бе открита през 2013-година. И в момента в нея на пансион има минимум 20 юноши, които струват на клуба пари. Още поне минимум 100 са минали през пансиона, селектирани от скаутите в школата. Сега сме 2023-а и се очакваше, че 9, 10, 11-годишни деца от далечната 2013-а и 2014-а година, сега трябваше да са влезли в първия състав, като 19-20 годишни собствени юноши. Е, такива няма, а това е най-безпристрастната оценка за работа в Ботев.

Има два варианта за този провал в това направление:
Или политиката на Ботев е да привлича само чужденци и да държи твърдо на това, игнорирайки собствените си таланти, защото българчетата се продават много по-евтино от нигерийците например?
Или 10 години в школата на Ботев Пловдив, треньори, шефове на школи и прочие специалисти, повечко са седели във фоайето на базата на раздумка, отколкото на зеления килим до възпитаниците си?

Опитахме се да намерим отговор на тези въпроси, питайки Балтазар на пресконференцията след мача с Лудогорец: Каква е оценката ви за работата на школата и работещите в нея, след като в момента няма нито един футболист, който да можете да налагате и на който можете да разчитате за първия отбор? Отговорът бе отлаган няколко пъти, но след като настояхме да го получим, бе заявено, че има дупка в поколенията. Това, че въпросът ни трябваше да зададем 3 пъти, за да спре Балатазар да овърта, а просто да отговори на него, може да означава, че португалецът просто не може да изрече: Политиката ни е да налагаме чужденци, защото струват повече пари! Другият възможен отговор бе: В школата трябват промени, защо явно не ни осигурят това, от което се нуждае първия отбор като футболисти. Вместо това разбрахме от извора, че „имало дупка в поколенията“! Дали, бе Балатазаре?

Ако 2001-а и 2002-а са дупка в поколенията след всичките титли и купи на България, които спечелиха, то не знаем какви юноши трябва да има в Ботев Пд, че да помиришат първия състав.

Преди пристигането на настоящата власт в Ботев Пд, школата поне осъществи трансфери, като тези на Крис Добрев в Порто, Слави Шопов в Хееренвеен, Никола Илиев в Интер. От тогава насам, нищо. Дори след неуспешния гастрол на Крис в Портогалия, той бе пуснат с лека ръка да си ходи от Вале и компания, Слави Шопов пък не беше пожелан обратно. Дори за Кристиян Димитров, който също е продукт на жълто-черната школа, не бе направено нищо да се върне в Ботев, вместо да отиде в Левски. Това са трима играчи, които със сигурност, ако сега бяха в състава на канарчетата, щяха да дадат това ДНК на първия отбор, за което Коен говореше преди няколко месеца в интервю пред официалния сайт. И тримата са футболисти на отбори, които са над Ботев Пд в класирането: Славия, ЦСКА и Левски. Представете си Ботев срещу Левски на откриването на Колежа с Неделев, Кристиян Добрев, Слави Шопов, Кристиян Димитров и оцелелия Виктор Генев, а на скамейката 2-3 момчета от шампионските набори 2002 и 2001.

Ако се върнем на въпросното интервю на Коен, той заяви, че първата промяна, която е направил е в школата да престанат да градят отбори, които да печелят титли, а да започнат да градят футболисти с индивидуални тренировки и занимания. Е, когато Ботев печелеше медали и титли в U15, U17 и U19 Ники Илиев бе продаден в Интер, Слави в Холандия, а Крис бе преотстъпен за шестцифрена сума в Порто. Резултатите бяха на лице. Освен Ники, Слави и Крис в шампионските отбори на Ботев бе пълно с още много играчи, които бяха считани за бъдещето на жълто-черните. Сега те са в Марица, Янтра, Крумовград и т.н., за да търсят развитието, което им бе отказано и отнето в Ботев II и в представителния отбор.

Автор: „Пловдив Дерби“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ