Томас Бах идва в България на 17-ти май

7 Dni Sport10.05.2023
Томас Бах,

Президентът на МОК Томас Бах пристига в България на 17 май, за да отбележи вековния юбилей на олимпийския ни комитет, който бе през март.

Германецът, който е и двукратен олимпийски шампион по фехтовка ще получи титлата почетен доктор на спортната академия “Васил Левски”.

Юбилеят ще бъде отбелязан вечерта на същия ден във военния клуб в столицата. Поканен е и президентът Румен Радев, който е потвърдил, че ще присъства.

Томас Бах вече един път идва в България, когато бяхме домакини на три световни първенства накуп.
Олимпийският комитет на България е основан на 30 март 1923 година заради предстоящата олимпиада в Париж през следващата.

Негов първи председател е военният Ефтим Китанчев, който е стигал и до чин генерал през кариерата си. Той е и един от най-добрите ни състезатели по конна езда.

На олимпиадата в Париж през 1924 година за първи път пращаме и футболен отбор на голям шампионат.
Въпреки че България е единствената държава, която командирова делегация на първите в историята олимпийски игри в Атина през 1896 г., тогава не е имало олимпийски комитет у нас. Тогава участва от името на България само швейцарският учител Шарл Шампо.

Дори преди да се появи олимпийски комитет в България сме имали двама членове на МОК – Димитър Цоков (избран през 1906 г.) и Димитър Станчов (1915 г.).

Днес председателят на БОК Стефка Костадинова ще отличи медалистите ни от преминалите пред последните седмици европейски първенства по борба и щанги. Борците се върнаха от Загреб с три титли и общо 11 медала, а щангистите спечелиха два златни медала в Ереван чрез Ангел Русев и Карлос Насар. Церемонията е в хотел “Сенс”, който е пред Народното събрание.

С борбата и щангите са свързани и големите ни надежди за отличия и от игрите в Париж догодина.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ