„Истината за случващото се в Локомотив София. Буря в чаша боза.“

7 Dni Sport09.05.2023
Локомотив София - Арда Кърджали,

Иван Василев няма да е последният собственик/президент на български футболен клуб, който плаши с оттегляне. Такива имаше много през годините, а впоследствие си оставаха там, откъдето уж си тръгваха. Най-напред трябва да уточним, че известният като Бозата шеф на Локо София взе клуба от нулата и се зае с финансирането след като предишното дружество на Николай Гигов бе обявено в несъстоятелност. Тогава не се разбра как точно и изобщо дали се покри двумилионния дълг към НАП и как новото дружество наследи историята на старото, но това е друга тема.

Неблагодарна е дейността на инвеститорите в българския спорт, още повече, ако става въпрос и за тръпка, отдаденост и безсънни нощи, какъвто е случая с Иван Василев. На него изведнъж му се наложи за доказва, че няма сестра, въпреки че мнозина от присъстващите на мача Локо София – Хебър отидоха на стадиона с предубеждението, че този мач ще завърши с победа на гостите. Интересното е, че в „Тема Спорт“, както и други типстъри, този двубой бе прогнозиран със знак 2, без това да повлияе на коефициента и изобщо на предлагането на срещата, дори и на живо. Тоест, имаше такива очаквания и в крайна сметка всичко се оправда и това съвсем обяснимо разлюти привържениците на Локо София. Всичко, което стана в дните след това, бе донякъде очаквано, защото е имало случаи, в които след такива съмнителни мачове шефовете на загубилия отбор просто си заряват главата в пясъка, или пък се измъкват с традиционните клишета, свъзрани с липсата на спортна логика в играта. Същата работа е сега и шефовете на Берое да заплашат, че се оттеглят и спират издръжката на клуба, защото феновете нещо не намират загубата от Хебър за честна.

Иван Василев на този етап изглежда като човек, който е преспал и решил, че няма връщане назад, но тук няма как да стане като в Благоевград, където предишния собственик депозира акциите в Общината. Кметът на квартал „Надежда“ не очаква такава пратка от стадион „Локомотив“ и от тук насетне има варианти, при които Бозата бива помолен да продължи, или пък ще се стигне до някой номиниран срещу съответните облаги. Но както казваше през годините Василев – сам съм, почти сам издържам клуба финансово и едва ли някой друг луд би се заел с това предизвикателство. И това последното важи за много други като Бозата. Венци Стефанов колко пъти е бил набеждаван от феновете като лирически герой на песента „Полегнала е Гергана“, толкова пъти той им е казвал, че ако се махне той и Славия отива наникъде. Това го имаше през годините в Левски, още от Батков, дето казваше, че акциите са отатъка при секретарката, после Спас Русев и той щеше да депозира дяловете обратно, ами Гриша Ганчев колко пъти си тръгваше от ЦСКА?!

Буря в чаша боза ли е това, което се случва в Локо София или Иван Василев ще си удържи на думата? Твърде възможно е голямото финансиране без никаква възвръщаемост и съсипването на нервите да са причинили нееднократни размисли в посока прекратяване на ангажиментите и сега обвиненията на феновете да са му дошли на тепсия и сега това да е повод за действително оттегляне. Ясно е, че това не е като да си продадеш колата, тук има и морален ангажимент. На всичкото отгоре Бозата взе личен кредит, не на клуба, в размер на 700 хиляди лева за осветлението на стадиона в „Надежда“ и ни е трудно да си обясним, че това ще бъде отписано с лека ръка.

Но тези сърцераздирателни обяснения, че той не знаел как се урежда мач, как се казва на футболистите, бяха излишни. Всеки собственик/президент на клуб у нас, ама абсолютно всеки, знае как стават тези неща и всеки винаги е казвал, че призовава разните там комисии и компетентни органи да го разследват. Хехе, това наистина е доста забавно.

Автор: Желю Станков / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ