Пускат един тон пъстърва в Девин за Световното по риболов

Риболов

Националните отбори на общо 17 държави ще участват в 20-ото Световно първенство по риболов на хищници, което ще се проведе през уикенда в родопския град Девин. Организаторите са Българската федерация по риболовни спортове, Съюзът на ловците и риболовците и община Девин.

Шампионатът се открива в четвъртък, 11 май, на централния площад в града. Състезанията ще бъдат на река Въча в района на село Михалково. За да кълве като за световно, участъкът ще бъде зарибен с един тон балканска пъстърва.

Националният отбор на България беше сформиран след квалификации между най-елитните ни състезатели. В състава са капитанът на нашите и пети в световната ранглиста Георги Гетов от КСР „Михалково“, седмият Тодор Костадинов от старозагорския „Фиш24“, Люси Дремалов и Петър Лаков от столичния „Фишинг Зоун“ и Стефан Йорданов от „МФ Такъл“ (Пловдив). Треньорският екип включва асовете на родопската риболовна школа Любомир Бояджиев и Евгений Бон, както и младият специалист Боян Ярков.

Състезанията в тази дисциплина са много зрелищни, тъй като риболовците се движат непрекъснато по реката в опитите си да издебнат и уловят хитрите пъстърви. Самите риби са много борбени и често успяват да се откачат, тъй като куките са без контри. По регламент се лови само с изкуствени примамки, а хванатите риби се пускат обратно във водата.

Девин бе домакин на същия шампионат през 2021 г., когато бяха счупени всички видове рекорди. Състезателите тогава уловиха общо 5984 пъстърви, а чехът Михал Чепелак направи смайващо постижение – 57 хванати риби само за един рунд от 45 минути. Сега сред фаворитите за място в тройката са световните шампиони от Италия, както и Украйна, Чехия, Словакия и Полша. Българският тим също има своите шансове, той стана трети през 2021 г.

Специално за шампионата у нас пристига президентът на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли. Италианецът има голямо доверие на БФРС и нейния президент Георги Михайлов в организирането на световни първенства. За последните десет години България е била домакин на девет шампионата на планетата в различните дисциплини. В риболова на пъстърва Девин и река Въча са били арена на общо пет световни първенства, а състезателното трасе на река Въча е считано за най-висока категория.

Снимка:Официална фейсбук страница на БФРС


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ