Списък на абонатите на ЦСКА в първенството, Ботев Враца е такъв

7 Dni Sport08.05.2023
ЦСКА - Лудогорец, Отбор

Футболът е толкова обичан и популярен по целия свят, защото е непредсказуем и винаги може да се стигне до изненада. И при него, както при всяко нещо в живота, обаче съществуват закономерности, като различните отбори имат по-удобни и по-неудобни съперници. За ЦСКА например в последните години във втората графа попада Локомотив Пловдив, който му създава огромни проблеми както на „Лаута“, така и на „Българска армия“. В същото време обаче в настоящия състав на елита има няколко тима, срещу които червените са наложили тотална доминация напоследък. И на първо място в този списък попада днешният опонент на 31-кратните шампиони – Ботев Враца.

ЦСКА излиза за 13-а поредна победа над тима от „Христо Ботев“, като последният случай, при който не успява да го надиграе датира от повече от десетилетие – през ноември 2011 г. под Околчица, когато домакините стигат до 2:2, а в последния четвърт час на срещата Жуниор Мораес пропуска дузпа. Оттогава насам обаче ЦСКА е безкомпромисен срещу този съперник. Първата победа от серията срещу врачани идва на 7 май 2012 година, когато Мораес се реваншира за пропуска си на „Христо Ботев“ с гол и асистенция за успеха с 2:0, който е следван от

още 11 успеха

в следващото

десетилетие

Някои от тях са доста убедителни, като в последните три двубоя между двата тима армейците вкараха общо 12 гола. През есента те спечелиха във Враца с 4:0 след попадения на Кареасо, Туфегджич, Шопов и Морено, а Дюкенс Назон се отчете с майсторска асистенция с пета, за която получи поздравления дори от настоящия носител на „Златната топка“ Карим Бензема.

Най-големи проблеми в споменатия период пък Ботев създава на ЦСКА под ръководството на Антони Здравков. При Сухия зелените се опъват сериозно на червените още през април 2013 година, когато двубоят на „Христо Ботев“ завършва 3:4, а победният гол на Лукас Саша пада във финалния четвърт час. Последният път, в който столичани „трепериха“ срещу врачани отново бе при Здравков – 2:1 на „Армията“ през декември 2020-а.

Двата тима са се срещали общо 65 пъти в първенството, а предимството на ЦСКА е смазващо – 46 победи срещу едва 4 за зелените при голова разлика 158-58. Ботев не е печелил срещу червените от близо 40 години! На 15 юни 1985 г. тимът бие с 3:0 под Околчица с два гола на Емил Маринов и един на Цветан Данов. При последната победа на „Армията“ пък настоящият треньор на ЦСКА Саша Илич все още не е бил роден! На 9 август 1975 г. врачани печелят с 3:2 в Борисовата градина, но оттогава насам твърде рядко си тръгват доволни от центъра на София след визита на 31-кратните шампиони. В момента ЦСКА се намира в

серия от 20

успеха у дома

срещу Ботев, сред които 7:2 на 24 август 1986 г.! По-дълга е единствено поредицата им срещу Спартак Вн – цели 32 последователни победи вкъщи.

Сред големите червени абонати в елита е и Септември, срещу който ЦСКА също нареди 12 последователни успеха. Всъщност шампионатните двубои между двата тима никога не са имали друга развръзка – от 1959 г. насам те са се срещали точно 12 пъти в първенството, при които 31-кратните шампиони са спечелили. Хебър, с който армейците играха в предишния кръг, също е загубил всичките си 8 мача срещу тях и попада в графата на червената доминация. В последните години ЦСКА игра на няколко пъти с Ботев Враца, Септември и Хебър и в турнира за купата на България, а победите отново бяха за тима от Борисовата градина.

Столичани са в серия от 8 шампионатни успеха и срещу споменатия по-горе Спартак Варна, а следващите в списъка на актуалните победни поредици на тима са ФК ЦСКА 1948 Сф и Славия, загубили последните си 4 двубоя с армейците. В плейофите ЦСКА ще има шанс да ги продължи, но първо днес възпитаниците на Саша Илич излизат за 13-а поредна победа над един от най-големите си абонати Ботев Враца.

АКТУАЛНА ПОБЕДНА СЕРИЯ НА ЦСКА СРЕЩУ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕЛИТА

СЪПЕРНИК ПОРЕДНИ ПОБЕДИ
Ботев Вр 12
Септември 12
Хебър Пз 8
Спартак Вн 8
ФК ЦСКА 1948 Сф 4
Славия 4
Берое 3
Пирин Бл 3
Черно море 2
Арда 2
Ботев Пд 2

Автор: „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ