Димитрова и Герчев откриват българското участие на Световното по джудо в Доха

Янислав Герчев,

Габриела Димитрова и Янислав Герчев открива българското участие на световното първенство по джудо в Доха, Катар. Схватките и на двамата са в понеделник.

При 52-килограмовите Габриела Димитрова среща Сита Кадамбоева (Узбекистан), трета на турнирите от Големия шлем в Анталия и Баку (2023, 2022). Димитрова пък стана пета на Големия шлем в Баку през миналата година.

В тази категория са заявени 46 състезателки.

Янислав Герчев, трикратен европейски вицешампион, стартира срещу 20-годишния Георгиос Баларишвили (Кипър), първи на Игрите от британската общност през 2022 г., при 66-килограмовите. В категорията на българина за отличията ще спорят 55 джудисти.

Във вторник на татамито ще излезе Марк Христов, европейски шампион до 23 г. Негов първи съперник при 73-килограмовите ще бъде Адам Стодолски (Полша), пети на Големия шлем в Унгария и Анталия през 2022 г. В категорията са 55 състезатели.

В сряда Георги Граматиков ще имат тежък съперник. Жребият отреди бронзовият медалист от европейското до 23 г. да излезе срещу Саги Муки (Израел), бронзов олимпийски медалист, №1 в света от 2019-а, петкратен победител в турнири за Големия шлем, включително и в Тел Авив тази година.

Капитанът на националите Ивайло Иванов ще излезе на татамито в четвъртък. Съперник на европейския вицешампион и участник на две олимпиади ще бъде 21-годишният Анарбек Ишенбаев (Киргизстан), победител на турнира Азия оупън в Кувайт тази година. В категорията са заявени 58 състезатели.

Тогава участието си започва и Лидия Брънчева при 70-килограмовите. Нейна съперничка ще бъде Рейчъл Хавкеш (Израел), победителка на Европейската купа в Рига по-рано през годината.

В петък в надпревата се включва и Борис Георгиев, чийто съперник в категория до 100 кг ще бъде Матиас Медсен (Дания), шампион от европейското до 23 г. през 2020-а. В категорията са 44 джудисти.

Шампионатът започва днес с най-леките категории – до 48 кг при жените и до 60 кг при мъжете, които са без българи.

За първенството са заявени 657 състезатели от 99 държави. Надпреварата е и олимпийска квалификация за игрите Париж 2024 и носи най-голям брой точки за ранглистата. За първи път след дълга пауза в състезанието се включат и джудисти от Русия и Беларус, които ще състезават под неутрален флаг.

Схватките започват от 11 часа. Финалите са от 18 часа.

Автор: „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ