Стефан Цонков: Любослав Пенев вдъхна увереност на Хебър

Локомотив София - Хебър Пазарджик, Стефан Цонков

Кариерата на централния защитник на Хебър Стефан Цонков започва в долните дивизии на Гърция. През сезон 2016/17 той носи екипа на Локо ГО, а в следващите 4 години се утвърждава в Монтана. През миналото лято подсили ЦСКА 1948 (б.а. – получи червен картон в първия мач за сезона срещу Левски), но през зимата беше пратен в Пазарджик под наем. В миналия кръг 28-годишният бранител отбеляза първия си гол за тима, като даде начало на обрата с 4:1 срещу Локо Сф. Цонков говори пред “Тема Спорт” преди тежката битка с ЦСКА-София.

Стефане, при победата с 4:1 над Локо София вкара първия си гол през тази кампания. Колко важно беше това попадение и този успех за теб и за Хебър?
Това бе едно много дълго чакано попадение. За мен то беше удовлетворение от добре свършената работа, а мисля, че даде спокойствие и самочувствие на отбора, което ни помогна да спечелим двубоя. Смятам, че имахме нужда от тази увереност, защото и в предишните мачове играехме добре, но ни липсваше късмет и точност в завършващата фаза, а когато не успееш да отбележиш, то усилията и старанието не получават своята материализация и са напразно.

Отпразнува попадението по интересен начин…
– Да, посветих го на моята съпруга, с която през ноември очакваме своята първородна рожба.

Очакваш ли, че тази победа ще даде допълнителен стимул и Хебър ще изглежда по-добре в предстоящите мачове?
– Особено след идването на Любослав Пенев ние заиграхме по-добре и агресивно, но резултатите определено не идваха. Сега се надявам да продължим да се представяме във възходяща форма.

Каза, че положителната промяна е дошла с идването на Любослав Пенев…
– При Владимир Манчев тренирахме много добре. На заниманията се получаваха прекрасни неща, но не успявахме да ги пренесем по време на мачовете. Нямам идея на какво се дължеше това. Може би имаше и някакъв психологически проблем. Любо Пенев е огромно име в треньорската професия. Той има много по-голям опит и може би затова успя да свали тази бариера.

Какво е характерното, за треньора Любослав Пенев?
– Страхотен професионалист е и много държи на дисциплината. При него няма млади и стари, добри и по-слаби, чужденци и българи. Всички трябва да спазват правилата и да изпълняват изискванията му. Тегло, влагане в тренировките, поведение извън терена, хранене, режим… Всички детайли са от огромно значение и ако някой си позволи да се отпусне някъде, то веднага ще го усети.

Познаваше Пенев от работата ви в ЦСКА 1948, но под негово ръководство не получаваше много шанс. Как прие новината, че ще поеме Хебър?
– Вижте, за мен най-важно е да тренирам, да се раздавам, да изпълнявам поставените задачи, а не да коментирам треньорските решения. Работих шест месена с г-н Пенев в първия отбор на ЦСКА 1948, но играех главно за дублиращия тим. Това е било неговото решение и аз го уважавам. Отношенията ни с него са чисто професионални и се надявам да отговоря на очакванията му за мен. Щастлив съм, че в Хебър имах възможността да работя с Владимир Манчев, а сега и с г-н Пенев.

Какво завари през зимата в Пазарджик и защо Хебър е на дъното в класирането?
– Попаднах в един много позитивен и амбициран отбор, но за съжаление, резултатите не бяха на наша страна. Не мога да говоря генерално за проблемите, защото през есента аз не бях в тима, но смятам, че закъснялата селекция, треньорските промени, текучеството на играчи са оказали влияние.

А какви са условията в Хебър?
– Приятно съм очарован от това, което предлага клубът. Организацията е една от най-добрите в България. Работи се много професионално. Базата е отлична. Обръща се внимание на школата. Убеден съм, че ако запазим елитния статут на Хебър, то прогресът ще продължи.

Виждаш ли своето бъдеще в Пазарджик?
– Аз съм в Хебър под наем и имам договор за още две години с ЦСКА 1948. На този етап не мисля за бъдещето. Съсредоточен съм върху представянето на Хебър и ще дам всичко от себе си, за да изпълним целта си, а именно отборът да остане и догодина в елита.

Мисията не е лесна – сега ви предстои много тежко домакинство на ЦСКА. Армейците загубиха от Лудогорец, Как смяташ, че ще се отрази тази загуба на червените – ще ги сломи или ще ги амбицира още повече?
– Аз лично не мисля за това как ще реагира ЦСКА. Не гледам в тяхната градина. Те са достатъчно добър отбор и за нас е важно ние да бъдем достатъчно подготвени и агресивни и да се представим на ниво. Победата над Локо София определено повлия позитивно и смятам, че ще покажем още по-добро лице.

Предстои разделянето на плейофни групи. Смяташ ли, че тогава за Хебър ще е по-лесно с оглед, че няма да срещате грандовете, а ще мерите сили с отбори от вашата черга?
– Лесно никога няма. Да, няма да срещаме тимове от челото, но съперниците ще играят на живот и смърт, защото всеки се бори за своето място в елита.

Каква е твоята прогноза относно изпадащите отбори и за това как ще завърши битката за титлата?
– Прогноза за изпадащите ми е трудно да дам, като единственото, което ще направя като прогноза, е, че Хебър ще се спаси. Относно битката на върха – според мен победата на Лудогорец на “Българска армия” ще се окаже решаваща и ще наклони прекалено много везните в полза на разградчани. Мнението ми е, че те ще станат за пореден път шампиони.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ