Георги Атанасов: Проекта не остави камък върху камък от футбола

7 Dni Sport03.05.2023
ЦСКА - Лудогорец, Отбор

Популярният журналист и политически анализатор Георги Атанасов сподели за колегите от „Топспорт“ своята позиция за напрежението в българския футбол, ескалирало около мача между ЦСКА и Лудогорец на „Армията“.

„Напълно споделям изразеното мнение от лидера на Сектор „Г“ Иван Велчев за това, че за българския футбол ще има живот едва тогава, когато Проекта от Делиормана остане като кошмарен спомен назад във времето. Наистина, много стана! Вече повече от десетилетие една корпоративна фикс-идея се е вкопчила в най-важния спорт и не му дава да диша. Покушението срещу Нормалността започна още през пролетта на 2012-та, когато „зеленият щам“ налази първенството с пълна сила, за да се превърне в трагична пандемия.

Започна се с манипулирания „мач“ срещу голобрадите средношколци в Перник, по-нататък станахме свидетели на шпалири и свалени гащи пред „националната гордост“ на много места из страната – под тепетата, край морето, в подножието на Рила и т.н. В добавка към криминалния сюжет с дебеловрати мутри, изтезавали с железни прътове и вериги привърженици на ЦСКА при едно от гостуванията на „червените“ на североизток.

А съдийският произвол в полза на Проекта вече се е превърнал във фолклор от кикбокса на Моци до ВАР-а на повикване от Господаря. Всевъзможни свирки от породата „сватби“, „пасти“, „депутати“, „шуменски“, „валентинки“ и т.н. обърнаха наопаки хастара на Играта, на правилници и принципи, само и само да угодят на Феодала, приватизирал българския футбол. Достатъчно е да се посмеем върху комсомолската самокритика на „арбитъра“ Железов, посипал главата си обилно с пепел, за да заслужи индулгенция след червения картон и дисквалификацията за четири срещи на Сисиньо за удар без топка на „Овча купел“ преди две-три години. Какво да се прави – реферите знаят кой поръчва музиката и затова свирят като папагали по „верните ноти“. В противен случай рискуват да останат извън Ведомостта…

А какво правим толкова години с чудовищния конфликт на интереси, бликащ всеки ден от фирмения телевизионен екран, произвеждащ плащания за „съперниците“ на Проекта?! Ето това вече го няма дори в най-затънтения шампионат на задника на Географията! Нахвърлям съвсем набързо нищожна част от престъпленията срещу духа на спорта и феърплея, извършвани срещу нашия футбол повече от десетилетие. За да си дадем сметка колко нагло, цинично и предизвикателно звучи ученическото съчинение-обръщение към държавните институции, тиражирано от Делиормана след мача в неделя вечер на „Армията“. Защото войната срещу Нормалността на терена и извън него не бе отворена от ЦСКА, а от тези, които сега се оплакват от враждебността на „червените“ привърженици.

Впрочем, и „сините“ биха реагирали по абсолютно същия начин, ако техните шефове бяха реални конкуренти, а не задкулисни ортаци с Феодала. Между другото, отново ще ни избоде очите двойният аршин на „перуките“ и „кучевците“ от БФС при прилагането на „правилата“. За много по-тежки провинения със заплаха за здравето и живота на гостуващите в Подуяне фенове на Славия преди половин година Левски бе наказан с неутрален терен, докато сега ЦСКА бе ударен с две „затворени врати“ заради няколко минерални води?!

Очевидно прави са били онези „конспиратори“, които тези дни твърдяха, че целта на обслужващите Проекта е чрез гадни провокации и манипулации да докарат отнемане на точки и дори изваждане от групата за 31-кратните шампиони. Още не е късно, особено ако случайно се появи заплаха за поредния чек от Шампионската лига. Камък върху камък не оставиха върху футбола, докато градят Манията си за величие, намирисваща на тежки комплекси…“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ