Титанично психически здрав Григор Димитров изнесе лекция на Барер в Мадрид, Испания

7 Dni Sport28.04.2023
Григор Димитров,

Началото на клей сезона се разви далеч от мечтаното за първата ни ракета Григор Димитров, който допусна поражение във втория си мач в Монте Карло, а впоследствие поради болест се отказа без игра на осминафиналите надпреварата в Барселона. За щастие, най-добрият ни тенисист бързо се излекува от заболяването си, и беше в нужната кондиция, за да открие участието си на Мастърса в Мадрид, където през 2013-а година постигна единствената си победа над актуален номер едно, надделявайки над Новак Джокович.

Българинът, който се включи и в състезанието на двойки, където обедини сили с Алекс де Минор, но вчера двамата специалисти на сингъл загубиха още на старта, е 26-и поставен в схемата, поради което стартира директно от втори кръг, като жребият му отреди да срещне Грегоар Барер, който има едва четири АТР победи на клей в кариерата си. Гришо досега в съперничеството си с французина има един успех в два мача, който идва на Ролан Гарос през 2020-а година, като по-важното в случая е, че хасковлията подчинява въпросния си съперник именно на червени кортове.

При сблъсъка им в Париж първата ни ракета онагледи разликата в класите между себе си и Барер и го надигра с безмилостното 3:0 сета, като днес събитията отпреди три години се повториха и Димитров, въпреки че допусна над 20 непредизвикани грешки и трябваше да спасява сетбол в първата част, стори необходимото, за да надделее над световния номер 56 след час и 56 минути на корта – 7:6(6) 7:6(2). По този начин родният ни представител се класира за третия кръг в Мадрид, където по всяка вероятност ще премери сили с най-трудното изпитание в схемата, а именно защитаващият шампион Карлос Алкарас, от когото загуби при единствената им среща досега, датираща от Мастърса в зала „Берси“ през миналия сезон.

В началото на двубоя най-добрият ни тенисист целеше да определя темпото на игра, като заемаше агресивна позиция при размените от основната линия и опитваше да атакува при всяка удобна възможност. Този стил обаче носи със себе си и немалко грешки, които бяха напът да костват прескъпо на бившия номер три, който трябваше да отразява брейкбол в петия гейм, но след силна поредица от начални удари нашето момче предотврати опасността.

Оттам нататък основният фокус падна върху сервиращите, които наложиха изцяло волята си на корта, като единствените вълнуващи ситуации бяха дело на Димитров, който неколкократно впечатли със свои изпълнения, върхът на които беше точка с удар между краката, но в крайна сметка ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него първата ни ракета на два пъти се сдоби с преднина от минипробив, но сам чрез свои неточности допусна да бъде обърнат и световният номер 56 разполагаше със сетбол при 6:5 точки. Изправен до стената, Григор пласира два неспасяеми сервиса, с които на свой ред излезе напред в резултата и французинът трепна в ключовия миг, като направи двойна грешка, с което откриващият сет беше записан в актива на 26-ия поставен.

Неблагоприятната ситуация обаче по примера от по-рано в срещата, отново извади на показ блясъка на първия сервис, с който разполага нашето момче, при което бившият номер три отстоя подаването си и без да видим друго интругващо, логично станахме свидетели на нов дълъг гейм. За разлика от предишния тайбрек, в този случай Григор беше безупречен във всеки един аспект, като пласираше печеливши удари от всички краища на корта и това гарнирано от вездесъщия му начален удар, постави основите на успешното му начало на Мастърса в Мадрид.

Автор: „Тенис.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ