Президентът на БФХандбал Росен Добрев: Българският хандбал намира своето лице

Росен Добрев Хандбал

Президентът на Българската федерация по хандбал Росен Добрев е доволен от класирането на мъжкия национален отбор за полуфиналите на първенството на Световната федерация (ИХФ) на развиващите се нации във Варна.

„Трикольорите“ постигнаха победи над Азербайджан и Нигерия и си осигуриха първото място в група D на четвъртото издание на шампионата, а за място на финала ще се изправят в събота от 18:15 часа срещу Куба.

Тези победи са за целия български хандбал. Момчетата може би не изиграха мачовете толкова добре спортно-технически, но тактически, благодарение и на треньорското ръководство, бяха много правилни. Имаше много брак, напрежение, но това е нормално. Защото по регламента на турнира всяка загуба е фатална. Но с много воля, дух и себераздаване от всеки един, националният отбор на България за мъже успя да постигне две много важни победи, едната срещу изключително труден съперник като Нигерия. Радвам се, че българският хандбал отново намира своето лице и стъпка по стъпка опитваме да надградим постигнатото до момента. Дай Боже в събота срещу Куба да покажат това лице и този характер и да стигнем до мача за титлата. Искам да изкажа благодарност на целия екип на Българската федерация, на публиката, която ни подкрепи и да ги приканя да напълним залата, защото тя е осмият играч, дава допълнителен стимул на момчетата. А те го заслужават. Това е една наистина голяма стъпка в развитието на българския хандбал. Дано продължим така във всички направления. Въпреки недостатъчното финансиране спрямо други федерации, ние с малко средства се опитваме да правим чудеса. Радвам се, че момчетата и треньорският щаб го разбират. Това е пътят за развитие. Стъпка по стъпка да върнем славата на българския хандбал и на международна сцена„, заяви Добрев.

Той е оптимист за бъдещето на националния отбор с оглед на показаното от по-младите състезатели от състава.

„Винаги съм казвал, че младите състезатели трябва да се амбицират и да се доказват във всяка една среща, дори и във вътрешното първенство. Защото тези големи турнири се наблюдават и от много мениджъри. А България ще има много силен национален отбор, когато 100% от състезателите ни играят в чужбина и ние просто трябва да пратим повиквателните за лагер сборовете. Защото там е истинският професионализъм. Средствата, които се дават за спорт, са изключително малко. Но такива срещи, такива турнири, в които националният отбор побеждава, дават стимул на младите играчи да продължат да се занимават с хандбал. Ние сме вероятно единствената федерация, която работи по една методика. От миналата година тръгнахме от А, Б-то. Това е изключително важно, когато състезателите дойдат в националния отбор да са подготвени за всякакъв вид защита. За правилно противодействие във всяка една зона. И съм радостен, че много млади треньори възприеха тази идея. Знам, че е много трудно да се променят мисленето и манталитета на българина. Но въпреки това ние от Управителния съвет и техническия екип даваме насоките кое е правилното и как трябва да се работи. Мисля, че това е пътят. Победите също ни радват и аз съм горд, че заедно с това треньорско ръководство успяхме да направим сглобка в мъжкия профил. Ще опитаме да го направим и при жените. При тях ни предстои изключително тежка европейска квалификация. Лично съм разговарял с момичетата от националния отбор. Те са много амбицирани да покажат, че имаме и силен женски хандбал. И може би тези победи на мъжете ще им дадат допълнителен стимул„, каза още Добрев.

Снимка: Официална фейсбук страница на БФХандбал


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ