Петър Касабов: Благодаря на всички! Обещавам да имаме още повече успехи

Петър Касабов

Старши треньорът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов благодари за подкрепата към спорта и обеща още повече успехи занапред. Националките извоюваха два златни и два бронзови медала на европейското първенство в Загреб, с което имаха основен принос за петото място в класирането по отличия.

Благодаря на всички за вниманието и уважението към нас и федерацията. Радвам се, че все още успяваме да ви радваме. Искам да отправя уважителна реч и към нашия президент Христо Маринов. Благодаря му, че ни даде шанс да се подготвим така, както трябва. Той винаги е подкрепял целия отбор, не само женския. Каквото е било необходимо, всичко е било осигурено. Надявам се за световното да бъдем с поще по-големи успехи. Искам да благодаря и на г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев. Да бъдат здрави още дълги години и да ни подкрепят. Аз обещавам да имаме още повече успехи„, заяви Касабов на сборна пресконференция на националния отбор.

Българките спечелиха златни медали чрез Мими Христова на 65 кг и Юлияна Янева на 68 кг. Биляна Дудова и Евелина Николова спечелиха бронзови отличия на 62 кг и 57 кг, но националният отбор бе сполетян от сериозна травма на Миглена Селишка. Тя получи контузията на четвъртфиналите, но не само пребори съперничката си, а и излезе на полуфинал.

Меги все още е на противовъзпалителни. Не бързаме да минава ядрено-магнитен резонанс, защото в момента той няма да покаже точно това, което искаме да видим. Ще изчакаме още няколко дни и след това докторите ще кажат какъв е проблемът„, продължи треньорът на националния отбор за жени.

Тя показа голямо сърце, защото много малко хора биха взели срещата на четвъртфиналите, а след това и да излязат на полуфинал. Бяхме много близо до класирането на финал. Доста хора от чуждите отбори дойдоха при нас, похвалиха я за голямото сърце и за това, че не се отказва. Малко хора биха направили това, което направи тя. Меги винаги е показвала на тепиха какво може, но в случая имаше малшанс. Тя е воин и рано или късно ще си вземе нейното“.

Христова стана шампионка на 65 кг, след като спечели инфарктна победа на финала срещу молдовката Ирина Рингачи. Българската националка губеше с 3:4, но 14 секунди преди края тръшна съперничката си на тепиха за четири точки и крайното 7:4.

За втори път станах еворпейска шампионка и съм много щастлива, че достигнах пак до този връх. Имах тежка травма, която ме извади от строя, имах и няколко турнира, в които не успях да вляза в медалите. Много съм щастлива, че станах шампион на европейското„, каза тя.

И двете титли ми бяха сладки, защото и при двете трябваше да преодолея лични проблеми. И двете са по различен начин важни за мен. На финала бях една идея по-предпазлива, защото молдовката е доста гъвкава. По-миналата година на световното първенство си извадих рамото именно срещу нея, докато я водех с 8:2. Трябваше да се боря чисто и в последните секунди направих финалната атака, която беше решаваща„.

Янева пък стигна до финала на 68 кг в доминиращ стил и там бе още по-категорична. Тя надви с 10:3 украинката Алла Белинска, взе реванш за изгубен финал срещу същата съперничка и заслужи първата си голяма титла при жените.

Изключително много се радвам за този мой успех в голямата борба. Това ми е първата европейска титла. Подготовката мина добре, след като се върнах след поредна тежка травма, но това са нормални неща в нашия спорт„, заяви Янева.

От доста време работя върху психическото си състояние при излизане на големи състезания и в големи мачове. Най-трудна бе срещата с украинката, тъй като тя беше и реванш за загубения финал на 72 кг. Тогава отстъпих с 3:6 и това беше шанс за мен да покажа, че аз съм по-класната състезателка. Може би това бе по-трудната среща, но не че предните не бяха такива„.

Дудова и Николова спечелиха бронзовите отличия и така женската борба се нареди на трето място в отборното класиране на европейския шампионат.

Поздравявам всички шампиони и се радвам, че чухме българския химн много пъти. Обещавам, че на световното ще направя всичко възможно и аз да донеса отличие. Медалът обаче си е медал и въпреки че е бляскав, от задната страна той е тъмен и всеки си знае какво е платил, за да стигне до него. Допуснах грешки, ще работя над тях и следващия път ще се представя по-добре„, заяви бронзовата медалистка на 62 кг Дудова.

Николова, трета на 57 кг, добави: „Донякъде съм щастлива, че отново съм с медал от голямо първенство, но това е далеч от целите, които съм си поставила. Следващата е квота за Олимпиадата, а златния медал ще го преследвам до тогава„.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ