Бивша бразилска звезда на Черно море: Гледам почти всички мачове на отбора, доволен съм от това, което виждам

Черно море - Славия, Родриго Енрике

Докато играеше за Черно море, Родриго Енрике се превърна в един от най-желания играч за водещите тимове на родната efbet Лига. Въпреки това обаче той избра далечна дестинация и премина в китайския Мейджоу Хака. След една от тренировките за новия си тим Родриго Енрике намери време, за да отговори ексклузивно пред колегите от Спортал на няколко въпроса:

Привет, Родриго, как се чувстваш в най-многолюдната държава на света? Измина един сезон за гърба ти в китайската Супер Лига с Мейджоу Хака. Класирахте се в средата на таблицата. Кава оценка даваш на изминалия сезон за теб и съотборниците си?

Изминалия сезон бе много добър за моя нов тим и за мен. В крайна сметка това бе и първото участие на нашия млад клуб в китайската Супер Лига. Класирането ни в средата на таблица беше нашата поставена и цел, и задача и до голяма степен, с оглед на конкуренцията на останалите отбори, смятам, че се радвахме на един добър сезон с много добри резултати срещу силните тимове. В личен аспект бях поласкан, че се превърнах в един от основните играчи на тима и основния акцент от играта падна върху мен. Дори в края на сезона бях много поласкан и бе изключителна чест да получа индивидуална награда в Супер Лигата за най-добър дрибльор, което означава много. Тук режима и мотивацията са големи и мен като чужденец това ме кара да извличам най-доброто от себе си в полза на тима.

Успя ли да се нагодиш към живота на друг континент и какви са ти първите впечатления?

На мен не ми бе необходимо много време, за да се адаптирам към терените, но живота в Китай е много по-различен от този в Европа и от всички до сега места, на които съм бил. Първо трябваше да свикна с навиците, културата и заобикалящата среда на самия град Мейджоу и на не последно място храната.Тя е разнообразна за отделните китайски провинции, защото е взета от всички азиатски страни и се държи много на нея. Като се почне от специалитети като солено печено пиле, задушено кълцано месо, соево сирене тофу и до супи, които се сервират в началото или края в зависимост от ястията. Тук цитрусовия плод помело има и национално значение като символ на благоденствието. Но страната е космополитна, по-различна като начин на мислене и ми харесва, особено когато се адаптираш.

На каква обикновено позиция играеш?

На тази, на която се чувствам най-добре. Във формация 4-2-3-1 като ляв полузащитник или като атакуващ креативен полузащитник. Нещо, което съм изпълнявал и в други мои клубове.

Какъв футбол се практикува в Китай?

Аз си мислех първоначално, че темпото на игра е много високо, но от това, което натрупах като опит по китайските терени, мога да кажа, че футболът се играе на много по-ниски темпове от това, което сме свикнали да гледаме в Европа. Но пък играчите са много дисциплинирани, играят умно, сръчно боравят с топката, колективът най-вече преобладава .Това ми помогна да израсна още повече като играч.

С какъв отбор разполагате и имате ли поставени задачи през новия сезон?

Специално нашият отбор има включени много млади играчи, предимно китайски. Чужденците по правило са опитни играчи. Освен мен имаме през този сезон един грузински национал, нападателят Елджуя Лоджанидзе и сръбският централен бранител Раде Дугалич. Имаме силното желание да се представим по-добре и да се класираме по-напред и мисля, че е по силите ни.

Със сигурност продължаваш да следиш българското първенство. Предстои полуфинален сблъсък за Купата на България между Лудогорец и твоя бивш тим Черно море. Каква е прогнозата ти?

Гледах почти всички мачове на тима през сезона и се вълнувах заедно със отбора, макар и от разстояние. Доволен съм от това, което виждам. Останаха докрай да играят на два фронта – за Купата и първенството. Смятам, че отборът вече е уверен във възможностите си. Има доста момчета, добри футболисти, с които съм играл. Сантиментални са ми чувствата към този тим. Оставих добри приятели в отбора, публиката го подкрепя, както и аз самият. Надявам се на добър краен резултат и Черно море да вдигне Купата. Мисля, че с положените усилия през последните години го заслужават.

Ти се вече в една зряла възраст. Какво би искал да постигнеш още в индивидуален план?

Да съм здрав, да нямам контузии и дано тази година шампионатът ни даде повод за по-успешни игри и колкото се може, по-напред да се класираме.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ