БФС въвежда нова футболна лига за деца

7 Dni Sport20.04.2023
Детски футбол,

Българският футболен съюз въвежда нова футболна лига за деца.

Това заяви главният методист на БФС Лъчезар Димов по време на гостуването си в предаването “Лигата на талантите” при колегите от „Спортал“. Става дума за футбол 3. В нея правилата и резултатите са сведени до минимум, за да може да се разгърне креативността на децата.

„Фуниньо или футбол 3 е метод за провеждане на детски футбол и обучение. Децата да имат възможността да развиват креативността си. Идва от един немски възпитаник Хорст Вайн и е най-развита в Испания. Базира се на развитието на футболния интелект и да задържиш удоволствието от играта. Колкото по-голям брой състезатели остават в играта, толкова по-голяма е вероятността да имаме добри играчи. Стартирахме няколко пилотни проекта. В Пловдив стартира лига. Там се проведоха мачове за седем годишни деца. Всички играят срещу всички, няма резултат. Всички казват, че е страхотен формат и отзвукът е доста добър. Второто издание бе в Пазарджик и се надявам да се разгърне и от следващия сезон да е повсеместно“, каза Димов.

„Във футбол 5 имахме вече и първенства, аз апелирах да премахнем резултатите и никой да не ги следи, за да не е това във фокуса на всичко, а да продължим надиграването, като в уличния футбол. Премахнахме тъчовете, защото това не е основен компонент и децата да не са толкова затормозени дали настъпват линията, дали са в полето или не. Децата не са чак токова развити в пространство. Ако има тъчове, позволяваме дори и да започнеш с дрибъл. По този начин вдигаме динамиката и броя на ситуациите, от които състезателите да се учат“, каза още Димов.

Снимка: „Детски футбол“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ