Плейофите в efbet Лига наближават. Какво трябва да знаете?

7 Dni Sport19.04.2023
Лудогорец - ЦСКА, Джонатан Линдсет

Около Гергьовден ще приключи редовния сезон в efbet Лига на България и ще стартират плейофите. Тогава ще се проведат и решителните битки за различни цели на отборите – титла, европейско участие и оцеляване.

Тази година за първи път първенството има нова формула, която засяга най-вече отборите, които се борят за оцеляване.

Елитната дивизия ще се раздели на три потока – първа шестица, втора група с четири отбора (от 7-мо до 10-то) и трета група, в която участват последните 6 отбора в класирането.

Всяка една от споменатите групи има своите специфики, върху които ще обърнем внимание.

Шампионска група – 6 отбора

Тук отборите ще изиграят по един мач помежду си, като домакинството зависи от класирането. Реално няма нищо ново в сравнение с последните два сезона. Ключово е, че в плейофа първия в класирането в редовния сезон е домакин на втория. Вторият пък е домакин на третия в класирането. Третият обаче приема първия.

Ако приемем, че класирането се запаси така, както е към днешна дата, това означава, че ЦСКА ще приеме Лудогорец на „Българска армия“ и ще гостува на ЦСКА 1948 в Бистрица, докато Лудогорец е приеме ЦСКА 1948 в Разград.

Важно е да се отбележи, че при равен брой точки определящи са резултатите от двата мача в редовния сезон, а мачът в плейофа не играе.

Втора група – 4 отбора

В тази втора група на отбори от 7-мо до 10-то място целта на всички ще е седмото място, което дава право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Тук правилата са малко по-различни. Отборите ще изиграят общо 6 кръга на разменено гостуване, а при равенство в точките ще се гледат резултатите не само в редовния сезон, а и в плейофите – тоест от четирите мача.

Група на изпадащите – 6 отбора

За първи път изпадащите ще станат ясни по нова система. Групата на отборите от 11 до 16-то място ще се проведе по модела на Шампионската група – 5 кръга в един мач, като домакинството зависи от класирането на отбора. След мачовете два отбора изпадат директно, а един ще играе бараж с третия във Втора лига.

Тук също важи правилото, което е валидно и за първата шестица – при равенство в точките се гледат преките мачове в редовния сезон.

Автор: Веско Вълчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ