Росен Барчовски: Не виждам участието на Везенков в националния отбор това лято

Баскетбол, България - Румъния, Росен Барчовски

Мъжкият национален отбор по баскетбол получи право да вземе участие в предолимпийската квалификация за Игрите в Париж 2024. До този момент се стигна, след като ФИБА отне правото на участие на Русия като част от санкциите заради войната с Украйна. Така следващият в ранглистата – българският отбор ще има възможността да се включи в надпреварата. Колегите от Спортал се свързаха със селекционера на представителния ни тим Росен Барчовски, като го попитаха за шансовете на отбора, присъствието на суперзвездата Александър Везенков по време на лятната подготовка и приоритетите пред отбора.

България ще се бори за квота в предолимийската квалификация, какви са шансовете на националния отбор?
Не мога да отговоря съвсем конкретно, защото това е съвсем ново и за мен, буквално новина на два дни. Виждам какви са отборите, но на 1 май ще има жребий, все пак трябва да се погледне.

– Преодолими ли са съперниците?
За мен е реалистично. Фокусът трябва да бъде върху предварителните квалификации за Европейско и на олимпийската квалификация да се използва да се вкарат няколко по-млади играчи. Без това да означава отбой или че няма да искаме да пробваме да се класираме. Преди да има жребий не мога да кажа нищо, трябва просто да го изчакаме.

Категорично европейската квалификация ще бъде приоритет пред олимпийската?
При всички положения, защото е по-изпълнимо и трябва да си запазим шансовете за отиване на Европейско. А Олимпийската е предварителна квалификация, която изглежда ужасно трудно, а на основната, дори не знам квотата на европейските отбори каква е.

С оглед на това, че ще има предолимпийска квалификация и европейска квалификация, в това натоварено лято колко е важно присъствието на Александър Везенков в националния отбор?
То винаги е 100% важно. На мен сигурно най-много от на всички ни се иска да бъде, но аз съм песимист. Предстои му, предполагам отиване в НБА, така че участие в нашия национален отбор не виждам. Ако стане ще съм много щастлив.

– Добре ли е това, че лятото на националния отбор ще бъде доста натоварено?
Винаги е добре да има прояви на националния отбор през лятото, защото освен класиране ти трябва и подготовка, обиграване. Мисля, че така както са датите не е толкова страшно, защото ще има юли месец, около 15 дни квалификация за европейско, ще има почивка седмица и после още един малък лагер и олимпийска квалификация. Но играчите ще могат да почиват целия юни, поне 10 дни в края на август, което смятам, че е съвсем нормално. Има национални отбори, за пример мога да дам волейбола, които са цели лета по лагери, пък не виждам да са умрели.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ