Нефтохимик ще спори с Хебър на финала в НВЛ, след невероятен обрат срещу ЦСКА в полуфинал №5

ВК Нефтохимик - ВК ЦСКА

Отборът на Нефтохимик 2010 (Бургас) се класира за финалния плейоф в Efbet Супер Волей. Момчетата на Атанас Петров направиха невероятен обрат и надделяха изключително драматично и трудно у дома над ЦСКА с 3:2 (19:25, 14:25, 26:24, 25:19, 15:9) в решаващия мач №5 от полуфинала помежду им, игран тази вечер в пълната зала „Младост“.

По този начин бургазлии спечелиха полуфиналната серия с 3-2 победи и се класираха за големия финал в първенството. Така Нефтохимик, който спечели първото място в редовния сезон след 19 поредни победи, се класира за 6-и пореден път на финал в НВЛ.

На финала Нефтохимик ще спори с настоящият шампион Хебър (Пазарджик), който на полуфиналите успя да отстрани Левски след 3-0 победи. Двата тима спорят за титлата един срещу друг от сезон 2018/19 насам, като през последните две години шампиони стават „тигрите“.

Финалната серия отново ще се играе до 3 победи от 5 мача. Първите две срещи от финала ще бъдат на 25 и 26 април (вторник и сряда) в зала „Младост“ в Бургас.

От друга страна волейболистите на ЦСКА, които завършиха на 5-о място в редовния сезон, изпуснаха възможността да играят за титлата за първи път от сезон 2017/18 насам.

Началото на първия гейм беше напълно равностойно до 3:3, след което ЦСКА поведе с 5:3 след силен ас на разпределителя Владимир Станков и отлична блокада на Тодор Костов. Разликата в полза на „червените“ нарасна до 9:6 след ас на Димитър Димитров. Преднината на армейците продължи да расте до 13:9 след атака в аут на Красимир Георгиев, което пък накара треньорът на Нефтохимик Атанас Петров да поиска прекъсване. Въпреки това, последваха контра на Димитров и неразбирателство в полето на бургазлии и 16:9. Домакините успяха да върнат 3 точки и да намалят до 16:12 при сервис на влезлия като резерва Тодор Димитров, след което двата тима продължиха равностойно до 19:15. Последваха две успешни контри на Александър Симеонов и Владимир Станков както и аут на Тодор Димитров от домакините и 22:15 за ЦСКА. В крайна сметка „червените“ спокойно взеха гейма с убедителното 25:19 след сервис в аут на Калоян Балабанов от Нефтохимик.

И втората част стартира равностойно до 4:4, след което ЦСКА отново дръпна с 6:4 след бърза атака през центъра на Тодор Костов и страхотна единична блокада на Александър Симеонов. Резултатът стана 8:5 за гостите след атака в аут на Аксел Трухчев. Независимо от тайм-аута за Атанас Петров и Нефтохимик, разликата набъбна до 10:5 за „червените“ след контра на Симеонов и нов силен ас на Димитър Димитров. Пореден бомбен сервис и директна точка за Димитров и 11:5. Бургазлии успяха да намалят изоставането си до 11:8 след успешна блокада последвана от мощен ас на Матей Михайлович и контра блок-аут на Калоян Балабанов. Атака на Александър Симеонов и пусната топка на Владимир Станков и 13:8 за ЦСКА. Играчите на Александър Попов си възстановиха преднината си при 15:9 след атака на Симеон Александров и дори я увеличиха на 18:9 след поредна отлична блокада на Тодор Костов, ас на Иван Михал и аут на Аксел Трухчев. В крайна сметка „червените“ задържаха предимството си и спечелиха гейма с 25:14 след атака в аут на Матей Михайлович.

ЦСКА тръгна добре и в третия гейм, като поведе с 3:1 след атака на Симеон Александров и контра от втора линия на Димитър Димитров. Преднината на „червените“ стана 6:3 след пореден отличен блок на Тодор Костов. Двата тима продължиха равностойно като гостите запазиха предимството си до 10:7 след нова силна атака на Димитър Димитров. Въпреки усилията на бургазлии да стигнат до равенство, ЦСКА задържа преднината си до 16:13 след ново технично пускане на разпределителя Владимир Станков. Нефтохимик успя да намали до 18:17 след атака на Тодор Димитров и контра през центъра на Петър Бъчваров, които влязоха като резерви. Това накара Сашо Попов да поиска тайм-аут за ЦСКА. Домакините дори стигнаха до равенство при 19:19 след страхотна атака-пайп на Аксел Трухчев и дори излязоха напред в резултата с 20:19 след успешна контра на френския посрещач от български произход. ЦСКА съумя да обърне в своя полза при 22:21 след успешна атака на Александър Симеонов и блок на Димитър Димитров. Последва нов обрат и геймбол за Нефтохимик при 24:23 след два страхотни блок-аута на Аксел Трухчев и Матей Михайлович. Бургазлии измъкнаха гейма с 26:24 след блокада на Петър Бъчваров и намалиха изоставането си на 1:2 гейма.

Четвъртата част също започна равностойно до 4:4, след което Нефтохимик поведе със 7:4 след успешна атака на Матей Михайлович и два бомбени аса на Аксел Трухчев. След прекъсването за Сашо Попов и ЦСКА, последва нова силна контра на Михайлович и блокада на Петър Бъчваров и 9:4 за бургазлии. ЦСКА успя да намали изоставането си до 11:8 благодарение на Димитър Димитров и няколко грешки на домакините. Домакините поведоха с 4 точки при 16:12. Мощен начален удар на Аксел Трухчев направи резултата 19:13. Ас на Аксел Трухчев и 20:13. Александър Попов даде почивка на диагонала си Димитър Димитров и пусна в игра резервния диагонал Иван Чолев. Още резерви на „червените“ се появиха в игра. Петър Бъчваров атакува остро в центъра и Нефтохимик спечели четвъртата част с 25:18.

Решителният пети гейм тръгна с 3:0 за Нефтохимик след задържана топка на разпределителя на ЦСКА Делчо Раев последвана от силни атаки на Матей Михайлович и Аксел Трухчев. Прекъсването, което поиска Сашо Попов, даде резултат и „червените“ веднага изравниха за 3:3 след атака на Александър Симеонов, блокада на Димитър Димитров и ас на Тодор Костов. Бургазлии отново поведоха с 5:3 след сервис в аут на Димитров от гостите и мощен ас на Трухчев. Размяната на полетата пък дойде при 8:6 за домакините след блок-аут на Михайлович. Силна контра на Михайлович – 9:6 и втори тайм-аут за Сашо Попов и ЦСКА. Въпреки това, разликата стана 13:8 след поредна успешна атака на Матей Михайлович и мощен ас на Петър Бъчваров. В крайна сметка Нефтохимик спечели тайбрека с 15:9 след атака в аут на „червените“, а с това и мача с 3:2, с което пък се класира за финалния плейоф в първенството.

НЕФТОХИМИК 2010 (БУРГАС)ЦСКА 3:2 (19:25, 14:25, 26:24, 25:18, 15:10)

НЕФТОХИМИК 2010: Иван Станев, Матей Михайлович, Аксел Трухчев, Калоян Балабанов, Душан Лопар, Красимир Георгиев – Ивайло Лалов-либеро

Старши треньор: АТАНАС ПЕТРОВ

ЦСКА: Владимир Станков, Димитър Димитров, Симеон Александров, Александър Симеонов, Тодор Костов, Иван Михал – Добромир Иванов-либеро

Старши треньор: АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ.

Автор: Спортал

Снимка: Официален сайт на НВЛ


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ