Националката Карина Константинова: Цял сезон се борим с отбора ми да бъдем на финал. Готови сме да спечелим

Карина Константинова

Българската националка Карина Константинова се подготвя за първия си финал отвъд границите на България. 23-годишната баскетболистка и съотборничките ѝ от исландския Кефлавик се класираха за битката за златото в местния шампионат, където ще се изправят срещу Валур в спора за трофея. Константинова говори пред колегите от Спортал относно предстоящата финална серия, която ще започне в сряда от 22:15 и е във формат до три победи от пет мача.

Вълнувам се, разбира се. Цял сезон се борим, за да бъдем точно тук – на финал. Настроението в отбора е много позитивно. Мисля, че сме в добра позиция в тази финална серия с домакинското предимство, което имаме, и зависи единствено от нас да запазим концентрация и дисциплина в следващите мачове”, заяви българката.

По пътя към финала Кефлавик отстрани състава на Нярдвик с 3-1 победи на полуфиналите. Константинова и компания спечелиха първия мач, но загубиха втория, след което спечелиха следващите два с обща разлика от 62 точки, за да продължат напред. В редовната фаза от сезона пък отборът ѝ бе най-добрият, като приключи кампанията на първото място с баланс от 24-4.

Нярдвик е отбор, който играе много силов и физически баскетбол. Имат добри високи състезателки и доминират в лигата с борби под коша, най-вече в нападение. За нас беше важно да успеем да не се огъваме на силовата им игра и да подсигурим борбата в защита. Успяхме също да ограничим стрелците им до минимум и да бъдем търпеливи и дисциплинирани в нападение. Също така нашата ротация беше доста по-широка от тяхната, което с течение на серията оказа влияние и разликата в последните два мача е показателна за това”, каза Константинова относно предишния опонент.

В четирите мача срещу Нярдвик националката записа средни показатели от 13.3 точки, 5.5 борби и 6.3 асистенции. Самата тя споделя, че забелязва как съперниците ѝ започват да играят все по-агресивно срещу нея в защита, което ѝ позволява да създава възможности са своите съотборнички.

“За мен е важно отборът да побеждава. На терена правя това, което треньорът изисква от мен. В последните месеци отборите играят агресивно срещу мен в защита и опитвам да използвам агресията и вниманието към мен, за да отварям пространства за останалите на терена. Имам различни задачи във всеки мач спрямо съперника, но винаги се опитвам да бъда максимално полезна и в защита, и в нападение за отбора”, споделя плеймейкърът.

Въпреки че все още е само на 23, Константинова е най-опитната баскетболистка в състава на Велур, що се отнася до участия на финали и спечелени трофеи. Докато се състезаваше за Берое гардът два пъти спечели Адриатическата лига, завоюва две Купи на България и спечели титлата в родното първенство. Константинова очаква тежка серия за титлата, но сподели, че отборът ѝ е много мотивиран да се качи на върха в Исландия за 17-и път в историята си.

Мотивацията е много голяма, разбира се. По отношение на участия на финали и спечелени титли е така, аз имам най-голям опит в това. Със сигурност това ще ми помогне и ще ми даде спокойствие в някои ситуации и ще бъда по-разумна в някои от решенията си. Това ще се отрази положително и на останалите, защото като плеймейкър в този отбор от мен зависят доста от нещата на терена.

Очаквам много тежка серия. Двата отбора са равностойни. Както казахте, ние имаме две победи срещу тях и те също имат две победи срещу нас. Имахме няколко дни повече за почивка и подготовка от тях, защото те играха 5 мача в другия полуфинал. Отново ключ към победата ще е да подсигурим борбата под нашия кош. Трябва да бъдем агресивни в защита и търпеливи в нападение, а също и да успяваме да контролираме темпото в мачовете. Когато играем дисциплинирано в нападение и в защита, побеждаваме отборите категорично. Готови сме и много, много мотивирани за това предизвикателство”, завърши Карина Константинова.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ