България ще бъде с 9 джудисти на световното

7 Dni Sport13.04.2023
Screenshot 2023-04-13 at 18.01.33

България ще бъде с 9 състезатели на световното по джудо в Доха, което е от 8 до 14 май. За първи път страната ни ще има тим в отборната надпревара, като „уайлд кард“ в тежка категория при жените получи Ирина Железарска, обяви президентът Румен Стоилов.

В индивидуалната надпревара на първенството на планетата ще стартират Габриела Димитрова (52 кг), Ивелина Илиева (57 кг), Лидия Брънчева (до 70 кг), Янислав Герчев (до 66 кг), Марк Христов (до 73 кг), Георги Граматиков (до 81 кг), Ивайло Иванов (до 90 кг) и Борис Георгиев (до 100 кг).

А за отборната надпревара са заявени Ивелина Илиева, Лидия Брънчева, Ирина Железарска (над 78 кг), Марк Христов, Ивайло Иванов и Борис Георгиев.

На срещата с медиите президентът Румен Стоилов награди с традиционната парична презия капитана на националите Ивайло Иванов за бронза от турнира за Големия шлем в Анталия през април.

„За медала на Ивайло като федерация можем само да адмирираме неговите успехи – каза Стоилов. – Но нашите основни цели са европейските и световни първенства, олимпийските игри. Сега в Доха за първи път ще участваме с отбор на шампионат на планетата, след като Ирина Железарска получи „уайлд кард“.“

И призова народните представители да се мобилизират и да гласуват държавен бюджет, тъй като положението в спорта е много тежко.

„Всички знаете, че в момента сме без бюджет, призовавам депутатите да се мобилизират и да гласуват държавен бюджет – продължи Стоилов. – Благодарение на министър Весела Лечева все още федерациите съществуват. В централата по джудо ние получаваме средства за заплати на треньори и състезатели. Ако досега трябва да са ни превели 1 милион лева, те са ни дали около 10-15 процента. Положението е много тежко, защото след 25 дни имаме световно първенство. След него ще се готвим само в София, но няма да имаме лагери и състезания. Ако сега имаме четири квоти за Париж 2024 и не участваме на три-четири състезания, ще бъдат нула…“

Ивайло Иванов пък обяви, че е доволен от спечеленото бронзово отличие в Анталия, мобилизиран е и продължава да се подготвя за следващите състезания.

„Това беше една поредна подготовка за световното първенство – каза Ивайло. – Лично моите цели също са европейското, световното първенство и олимпийските игри. Аз никога не съм доволен, когато не съм на върха, но все пак съм доволен, че спечелих медал в новата категория. На последните три състезания все ми се пада по жребий да играя с водача в ранглистата Бека Гвиниашвили (Грузия). При нас борбата за олимпийски квоти е до последно. Мотивиран съм, продължавам да се поготвям. Благодаря на федерацията за подкрепата и за това, че ни осигуряват средства за лагери и турнири.“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ