Везенков и Олимпиакос могат да узаконят първото място в Евролигата при победа тази вечер

Александър Везенков,

Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос ще имат възможността да спечелят редовния сезон в Евролигата и да се отправят към плейофите на надпреварата като най-добрия отбор в турнира. За да го сторят обаче, “червено-белите” ще трябва да направят още една стъпка към целта, а именно – да победят борещия се със зъби и нокти за плейофите тим на Баскония. Два тима със съвсем различни цели се изправят един срещу друг в един от най-интересните двубои от днешната програма на последния 34-и кръг в най-силната клубна европейска надпревара. Срещата започва тази вечер от 21:00 часа в “Двореца на мира и приятелството” в Пирея.

В момента Олимпиакос е лидер във временното класиране с баланс от 23 победи и 10 загуби, но със същия актив е и тимът на Реал Мадрид, който засега е втори. Мадридчани ще се надяват на грешка от страна на гърците, като същевременно, за да излязат на първото място, те трябва да спечелят гостуването си на Макаби Тел Авив в дуел, който започва от 21:05. Баскония пък води борба с Жалгирис за осмицата. Двата тима разполагат с актив от по 18-15, като при евентуален успех на испанците днес те ще затвърдят мястото си сред най-добрите осем и ще се класират за плейофите. При загуба на баските отборът на Жалгирис ще има възможност да ги изпревари, ако утре вечер победи Байерн в Мюнхен.

Олимпиакос е непоколебим в своята зала, като вече почти четири месеца няма загуба пред своите привърженици във всички турнири. Последният отбор, който съумя да спечели срещу гръцкия гранд, беше Цървена звезда с 86:90 през декември. Възпитаниците на Йоргос Барцокас са третият най-добър домакин в Евролигата – баланс от 13-3, като тази вечер тимът ще премери сили с един от най-слабите гости в надпреварата. Баскония е страхотен в своята “Фернандо Буеса Арена”, където спечели 14 от 17-те си мача и бележи рекордните за турнира 96.1 точки на мач, но когато се стигне до гостувания, момчетата на Жоан Пенароя не могат да се отпуснат и имат актив от 4-12 в Евролигата, като резултатността им се понижава до средно по 77.4 точки на мач.

Именно Олимпиакос се превърна в един от трите отбора, които успяха да нанесат поражение на Баскония в тяхната зала. Това се случи през октомври, когато Александър Везенков наказа испанците с 26 точки и 7 борби, за да поведе тима си към обрат с 97:92 след спечелена последна четвърт с 32:18.

Интересен факт е, че Баскония се намира в серия от шест поредни победи в Лига Ендеса и Евролигата, като в последните си два мача вкара 120 точки на АСВЕЛ Вильорбан и още 107 на Манреса във вътрешното първенство. Олимпиакос пък пребори АЕК Атина през уикенда, за да си осигури перфектен баланс в редовния сезон в Гърция, но преди това отстъпи през Цървена звезда със 79:87 в Белград.

Автор: Спортал


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ