Илия Груев с морална подкрепа за бившия си клуб Дуисбург, който се намира в труден период

340260172_614575420195258_1371931733964464630_n

Преди шест години Илия Груев постигна това, за което в момента само мечтаят в Дуисбург – промоция от трета лига във Втора Бундеслига. През уикенда бившият български национал посети стария си клуб, пише вестник „RevierSport“.

Когато Илия Груев беше за последно в Шауинсланд-Райзен-Арена като експерт на телевизия „Magenta Sport“, Дуисбург все още водеше таблицата на трета дивизия под ръководството на Торстен Либеркнехт с голяма разлика. Краят на сезон 2019/2020 е известен – устремът се загуби в последните метри на дългото бягане и завръщането във второто ниво на германския футбол не се случи.

Три години по-късно 53-годишният софиянец дойде отново при „зебрите“ – много сантиментално място за него. Това е първият му отбор в Германия, където беше продаден от Нефтохимик (Бургас) и игра от 2000 до 2004-а година. А от 2015-а до 2018-а година като старши треньор постигна изкачване във второто ниво. Груев беше последният наставник на Дуисбург, донесъл промоцията преди шест години.

Винаги е приятно да съм тук, спомените веднага се връщат в мен – от промоцията, от спечелването на купата на Долен Рейн или седмото място във втора Бундеслига„, каза Груев преди домакинския провал с 0:5 срещу Борусия Дортмунд II .

Това, което бившият успешен треньор трябваше да гледа през уикенда, нямаше много общо с играта от онова време. Освен това едва ли е могъл да си представи и толкова елементарни грешки в защита и безвредност в атака на „синьо-белите“. Това беше най-слабото представяне за настоящия сезон. И след 15-о място в трета лига миналия сезон, сега те отново са участници в битката за изпадане, а оттеглянето на основния спонсор „Schauinsland-Reisen“ беше голяма тема през уикенда. Бордът трябва бързо да даде отговори дали оттеглянето на партньора ще създаде финансови трудности.

Разбира се, че нещата не вървят по план. Четири поредни сезона в трета дивизия никога не са се случвали в историята на този велик клуб. Надявам се, че в бъдеще нещата бавно ще тръгнат в правилната посока„, каза шокираният от поражението бивш футболист на Левски, Локомотив (София), Монтана и турския Алтай (Измир).

В момента Дуисбург е на 5 точки от зоната на изпадащите и Груев се надява след срамното поражение играчите да покажат правилната реакция срещу Виктория Кьолн в следващия кръг.

Последната работа в треньорската професия за бившия полузащитник беше като асистент в Арминия (Билефелд) в Бундеслигата, а преди това изкара доста време на същата позиция и във Вердер (Бремен). От април 2022-а година Груев очаква новото си предизвикателство на треньорското поприще и в този период е ангажиран като анализатор на германски и български телевизии.

 


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ