Стефан Велков лети към елита на Дания: Дано дам повод да ме гледат за националния отбор

7 Dni Sport01.04.2023
Стефан Велков,

Бранителят на датския Вейле Стефан Велков говори пред колегите от „Спортал“ за сезона си в новия си отбор. Защитникът и неговия тим са лидери във второто ниво на местния футбол с шест точки аванс и се борят за промоция в Суперлигата. Бившият играч на Славия също така сподели мнението си за представянето на националния отбор от изминалите квалификации за Евро 2024 срещу Черна гора и Унгария.

“Трансферът ми в Дания се случи доста бързо. Лятото договорът ми с Дуисбург изтече и не ми беше предложен нов и реших да се обвържа с Вейле тук. Бях впечатлен от идеите им за бъдещите проекти за целия клуб. Имам договор за две плюс една години. Целта ни е да се върнем в Суперлигата. Сега ни остават последните мачове от плейофната фаза, за да видим дали ще успеем. Извървяхме доста дълъг път в последните 7-8 месеца и с всеки изминал мач се доближаваме все повече до целта, но тепърва предстои пътят да бъде завършен”, започна Велков.

“Вече доста сезони играя в чужбина. Може би бих отличил Нидерландия и Дания, като страни, които ми допадат и ми пасват като начин на игра. Определено футболът е доста по-различен от този в България. Най-вече от тактическо естество и като динамика. Футболът е много по-бърз, силов и тактически от този у нас. Но и терените тук са предпоставка играта да бъде на по-високо ниво”.

Велков е на мнение, че представянето на националния отбор в първите два мача от квалификациите не е било никак добро. Бранителят се надява да привлече вниманието на отговорните фактори в националния отбор и да даде повод да бъде наблюдаван от щаба ни за следващите срещи.

“Гледах мачовете на националния отбор срещу Черна гора и Унгария. Определено не бяха добри за нас. Бих искал да бъда по-деликатен и да се изразя по меко, но не се представихме добре и резултатите бяха катастрофални в тези два мача. Много се спекулираше кой е повикан и защо. Познавам Ивайло Марков, играли сме заедно в Славия. Смятам, че е добър футболист и се представя добре. Генерално смятам, че има място в националния отбор”.

“Не мога сам да казвам и спекулирам дали аз имам място в тима. Това го решават селектиращите състава. Аз съм се фокусирал върху себе си, върху това да работя в правилна посока и да съм здрав, пък смятам, че нещата ще се наредят, когато му дойде времето. Нямам представа дали някой е идвал да гледа мои мачове, надявам се да така, ако ли не дано съвсем скоро да дам повод да дойдат”, обясни Стефан.

Играчът сподели също така, че продължава да следи представянето на бившия си тим от квартал “Овча Купел”, както и българския футбол като цяло. За съжаление обаче нивото все още е доста далеч от това в Западна Европа.

“Все още имам приятели в Славия и от ръководството, и от футболистите. Следя ги, не толкова изкъсо, както преди, но определено се интересувам как се развива отборът. Мнението ми е както и преди, че там е едно от най-добрите места да направиш първи стъпки във футбола и като цяло политиката да се играе предимно с български футболисти е най-добрoто решение. Подобно е мнението ми и за Септември и още няколко клуба”.

“Не бих казал, че следя изкъсо футбола ни, но хвърлям поглед и хем има някакво развитие, хем няма толкова и истината е, че нещата са далеч от Западна Европа и това се отразява и на националния ни отбор, както и на това как гледат на нас там. Да се надяваме, че нивото ще се вдига. Забелязвам, че има не малко добри млади състезатели, които се развиват и правят сериозни стъпки в мъжкия футбол. Дано те да са в основата на националния отбор в бъдещите години”, завърши Велков.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ