Унгарците ни показаха как се прави! Загубата от тях е най-малкото

337671908_729099958755855_795512798291010685_n

Националите загубиха с 0:3 от Унгария втората си евроквалификация и шансовете за класиране на европейско първенство значително намаляха. Разликата с унгарците обаче не бе само три гола. Става въпрос за една инвестиция от 2 милиарда евро във футбола, която започва да се изплаща на маджарите.

Докато у нас се кумим, маджарите решиха проблемите си с пари главно от държавата.

Ето какво се случи в този период в Унгария.

Терен на максимум 10 километра

-Изградени са 1200 терена за начинаещи, включително 100 в най-бедните райони на страната. Реновирани са 2700 маломерни и такива със средни размери терени в селата и градовете. Много от тях са по програмата на УЕФА. Идеята е всеки, който иска да играе да не пътува много.

34 стадиона по изискванията на УЕФА

– Всички 32 стадиона на отборите от елита и главните тимове от втора лига са с напълно реновирани стадиони, които отговарят на минималните изисквания на УЕФА за международни мачове.

Появи се и бижуто “Ференц Пушкаш”, където бяха инвестирани 533 милиона евро. За мачовете на отбор, който не се бе класирал на голямо първенство от 1986 година насам.

Той бе открит през 2019 г. и веднага получи финал за суперкупата на Европа и след това мачове от европейското през 2021 г.

В момента съоръжението е домакин и на едни от най-големите концерти в Европа.

– Изготвиха програма на местната федерация за въвличане на всички във футбола – от деца до пенсионери. Така в периода от 2008 г. насам картотекираните футболисти нараснаха от 127 000 на 300 000, като 30 000 от тях са жени. Има програми за детски градини и училища, както и за инвалиди.

– За да се произвеждат качествени футболисти бе приета схемата за допълнително финансиране. Това доведе до класиране на две европейски първенства и националите станаха пример за нацията. Същото се отнася и за жените.

Квалификацията на треньорите

– Федерацията разработи онлайн платформа за повишаване на квалификацията на всички треньори на всички нива на футбола. В нея са включени дори наставниците на деца.

Системата за продуктивност – ключът за нови таланти

– В Унгария действа “система за продуктивност”. В старата версия всички професионални клубове получаваха бонуси, ако залагат на млади местни футболисти. В новата бяха включени повече отбори.

Кариерата на всеки един футболист може да се раздели на 2 части – тренировъчен период (до 19 г.) и продуктивен период, в който той печели точки за юношеските си клубове, като играе при мъжете. Идеята на проекта е подкрепа за клубовете, развиващи детско-юношески футбол, и стимул за тях да произвеждат възможно най-качествени кадри, които да бъдат налагани в професионалния футбол.

Основата на калкулацията е времето, прекарано на терена, което се умножава в зависимост от нивото на мача и възрастта на играча. Ако местен футболист остане на терена цял мач в първа дивизия, той получава 1 точка за всяка изиграна минута, т.е. общо 90 точки. Допълнително точките се умножават по коефициент, който е най-висок за участие в националния отбор и топ 5 на чуждестранните първенства (Англия, Испания, Германия, Италия и Франция). Съответно за другите надпревари коефициентът е по-нисък. При финалната калкулация се сумират всички точки, спечелени в последните 3 последователни сезона, и впоследствие се разпределят между всички клубове, участвали във формирането на играча.

По този начин почти 400 унгарски футболни клуба получават точки за продуктивност.

В края на 3-годишния период се изготвя ранглиста на всички клубове в зависимост от спечелените точки. Всеки от тези клубове има право на финансов стимул от 12 евро за всяка точка. Подобна се въвежда и при жените.

Въвеждането на системата за продуктивност е резултат от едногодишна подготовка и анализ на различните международни модели. Тя влиза в сила от началото на сезон 2018/2019 г., като общият бюджет е 11 милиона евро за 3 години.

24 часа


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ